Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Την ελπίδα της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ εξέφρασε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση την τήρηση του Μνημονίου...

«Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε.

«Βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης και θέλουμε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της οι οποίες απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω πολιτικών διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αυτό είναι σεβαστό.

Κληθείσα να εξηγήσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό «αν ένα μέλος ενός κλαμπ, δεν σέβεται τους κανόνες του, είναι προτιμότερο να το εγκαταλείψει» η Π. Αρενκίλντε τόνισε πως ο κ. Μπαρόζο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη χώρα και ότι η δήλωσή του αποτελεί κοινή παραδοχή.

«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, και ευχόμαστε να είναι δυνατή η παραμονή της στο ευρώ», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, η Π. Αρενκίλντε υπογράμμισε πως δεν έχει αλλάξει η θέση της Επιτροπής σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να κάνει το παν για να βοηθήσει τη χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει, από την πλευρά της, να σεβαστεί τα εθνικά κοινοβούλια των 16 υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που ενέκριναν το δεύτερο πακέτο βοήθειας της χώρας.

Βερολίνο: Εντός χρονοδιαγράμματος
Στο ίδιο μήκος κύματος, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εντός του προβλεπομένου χρονοδιαγράμματος, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει σαφές περιεχόμενο και συνοδεύεται από σαφείς στόχους [...] Είναι ο μοναδικός και ορθός δρόμος μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει», είπε.

«Το πρόγραμμα αυτό ισχύει ακόμη και μετά τις εκλογές», στην Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η απαίτηση για την τήρηση των δεσμεύσεων ισχύει και ως προς το χρονοδιάγραμμα, απάντησε «ναι».

Επιμήκυνση Μνημονίου για ένα έτος

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής της σειράς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων που εντάσσονται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξή στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο ίδιος προσωπικά τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής κατά ένα έτος. «Πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις», είπε.

Για το Βερολίνο ωστόσο η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι «να κατορθώσουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν μία βιώσιμη πλειοψηφία, μία βιώσιμη κυβέρνηση», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com