Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: OΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε ημερίδα της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Αντικείμενο της ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", η οποία διοργανώνεται παρουσία του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, είναι η διερεύνηση τρόπων οικονομικής στήριξης των ΜμΕ και αύξησης της πιστωτικής ροής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αυτές, στόχοι οι οποίοι αποτυπώνονται και στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε την ανάγκη υιοθέτησης, παράλληλα με την εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος, πολιτικών και δράσεων άμεσου αναπτυξιακού αποτελέσματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΜμΕ είναι συνδεδεμένη με τη δημιουργία και την προστασία θέσεων εργασίας.

«Nα αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, «να κινηθούν με ταχύτητα, να κινητοποιήσουν διαθέσιμους πόρους και να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», για να τονίσει στη συνέχεια πως καθοριστική προϋπόθεση στην προσπάθεια χρηματοδότησης της ανάπτυξης, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Αν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αν οι ΜμΕ θέλουν τραπεζικές πιστώσεις, πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, «και τα δύο είναι προς το ευρύτερο συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Αν δεν συμβούν, τότε τράπεζες και επιχειρήσεις θα λειτουργούν σε μια οικονομία που θα συρρικνώνεται, και δεν θα επιτρέπει ούτε την ανάπτυξη ούτε την κερδοφορία τους».

Υπό επεξεργασία τεχνικές πτυχές

Αναφερόμενος εξάλλου στην εκταμίευση, χθες, της πρώτης δόσης ύψους 25 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο κ. Παπαδήμος γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και την Τρόικα επεξεργάζεται ορισμένες τεχνικές πτυχές του πλαισίου που θα διέπει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και εκτίμησε πως με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, και παράλληλα με την περαιτέρω αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, θα δημιουργηθούν νέες, ευνοϊκότερες συνθήκες για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα των ΜμΕ.

«Τα κεφάλαια αυτά των 25 δισ. ευρώ», συνέχισε , «έχουν έναν και μόνο σκοπό: να αντισταθμίσουν ζημιές των τραπεζών από τη μείωση, κατά περίπου 50%, της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, και κατά 75% περίπου της καθαρής παρούσας αξίας τους». «Χωρίς την κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», εξήγησε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί με ασφάλεια η πραγματική οικονομία και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com