Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΓΙΝΕ DOPIOS ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥ!

Γίνε «dopios» στην πόλη σου προτρέπει τους κατοίκους της Αθήνας μία νέα διαδικτυακή κοινότητα χρηστών, παροτρύνοντάς τους να δείξουν σε τουρίστες από όλο τον κόσμο τις ομορφιές της πόλης τους μέσα από τα δικά τους μάτια: βόλτα στα καλύτερα μπαρ της πόλης, εκδρομές σε κοντινά νησιά, σπιτικό παραδοσιακό γεύμα, ακόμα και… bouzoukia night!...

Πρόκειται για την ιστοσελίδα Dopios
(www.dopios.com), μία κοινότητα χρηστών που συνδέει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμοπου θέλουν να επισκεφθούν μία πόλη με τους ντόπιους της πόλης αυτής.

Ο κάθε ντόπιος καταγράφει μέσω του προφίλ του στο Dopios τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει στον τουρίστα, εμπειρίες που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα των τουριστικών οδηγών.

Σε αυτές συγκαταλέγονται φαγητό με την οικογένειά του, εκδρομή με ιστιοπλοϊκό, νυχτερινή έξοδο στα μπαρ της πόλης, βουτιές σε κοντινούς προορισμούς, ξενάγηση στα φοιτητικά στέκια, βόλτα στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, ακόμα και μάζεμα ελιάς!

Έτσι, οι ντόπιοι-μέλη της ιστοσελίδας έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με τους τουρίστες τα μυστικά της πόλης τους, να κάνουν γνωριμίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αλλά και να κερδίσουν επιπλέον χρήματα, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες και συμβουλές σε τουρίστες.

Οι τουρίστες που χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους και επιλέγουν μία ή περισσότερες από τις εμπειρίες που προτείνονται ή αναρτούν αίτημα για κάποια εμπειρία που θα επιθυμούσαν, πληρώνοντας για τις εμπειρίες αυτές και ένα σχετικό αντίτιμο.

Οι ντόπιοι ομαδοποιούνται σε κατηγορίες ανάλογα με τις θεματικές που προτείνουν, προκειμένου οι τουρίστες να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν αυτές που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά τους: πολιτισμό, νυχτερινή ζωή, αξιοθέατα, δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς ή αγορές.

Επίσης, οι τουρίστες μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους, προκειμένου να τους θέτουν τις απορίες τους πριν από την άφιξή τους στον προορισμό (π.χ. Ποια περιοχή είναι ασφαλής για να μείνουν).

Πίσω από τη διαδικτυακή αυτή κοινότητα βρίσκονται τρεις νέοι Έλληνες, ο Αλέξανδρος Τρίμης, ο Νίκος Σαριλάκης και ο Μανώλης Κουνελάκης, οι οποίοι δημιούργησαν το Dopios μαζί με τον Ινδό προγραμματιστή Ανάντ Χένρι.

Έχοντας ως εφόδιό τους σημαντικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Κάρνεγκι Μέλον, Στάνφορντ και Γκόλντεν Γκέιτ, οι τρεις Έλληνες δημιουργοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία της ιστοσελίδα, προκειμένου να φέρουν σε επαφή τους ταξιδιώτες με τους ντόπιους.

Οι τρεις νέοι βρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο από τις γενέτειρές τους Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

«Στο Σαν Φρανσίσκο νιώθεις ότι είσαι στο κέντρο των εξελίξεων. Παντού συναντάς ιδρυτές νέων εταιρειών, νέες ιδέες και δράσεις για τους νέους επιχειρηματίες. Είναι ένα οικοσύστημα που δημιουργεί αυτές τις ιδέες: πανεπιστήμια, επενδυτές και άτομα που ελκύονται από την ενέργεια αυτής της πόλης. Νιώθεις ότι κάτι κινείται, οπότε δεν μπορείς να αποφύγεις την επιχειρηματικότητα», λένε.

Μην μπορώντας να αποφύγουν λοιπόν την επιχειρηματικότητα, αποφάσισαν να κάνουν πράξη με το Dopios αυτό που εφάρμοζαν διαρκώς: να ξεναγούν τους φίλους τους που έρχονταν να τους επισκεφθούν στο Σαν Φρανσίσκο στα αγαπημένα και λιγότερο γνωστά σημεία της πόλης.

«Η κεντρική ιδέα μας είναι να παροτρύνουμε τους ντόπιους να ξεναγήσουν τους τουρίστες στην πόλη τους, όπως θα ξεναγούσαν έναν δικό τους άνθρωπο. Γιατί μία πόλη έχει πολλά περισσότερα να δώσει από τα μνημεία που αναφέρουν οι τουριστικοί οδηγοί», εξηγούν.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι είναι συχνή πρακτική στο εξωτερικό οι άνθρωποι να αναζητούν έξτρα εισόδημα κάνοντας δημιουργικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους.

«Διδάσκουν μαθήματα, βοηθούν σε μετακομίσεις ή νοικιάζουν ένα δωμάτιο στο σπίτι τους. Αντίστοιχα, οι ντόπιοι που έχουν ελεύθερο χρόνο, έχουν και μία γνώση που "κάθεται" και δεν χρησιμοποιείται. Αυτή τη γνώση προσπαθούμε να αναδείξουμε», τονίζουν.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που αναμένεται να έχει η ιστοσελίδα είναι το γεγονός ότι κατά τις πρώτες δέκα μέρες λειτουργίας της δήλωσαν ενδιαφέρον να εγγραφούν περισσότερα από 350 άτομα ως ντόπιοι!

Η ιστοσελίδα dopios.com επιλέγει την Αθήνα ως τον πρώτο προορισμό που θα εστιάσει το ενδιαφέρον της. «Είναι έμπνευση για μας σε αυτή την εποχή της κρίσης που η Αθήνα δοκιμάζεται να δουλεύουμε σε αυτό το πρότζεκτ. Δύσκολα θα αλλάξουμε τις καταστάσεις, αλλά η Αθήνα είναι ένας τόπος που θα τον αγαπήσεις περισσότερο εάν σου τον δείξει ένας ντόπιος», υπογραμμίζουν οι δημιουργοί.

Η ιστοσελίδα είναι ακόμα σε δοκιμαστική έκδοση, ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως. Για να γίνει κάποιος ένα από τα πρώτα μέλη της κοινότητας μπορεί να επισκεφτεί το http://www.dopios.com/calling και να εισάγει την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Πολύ σύντομα θα λάβει πρόσκληση για να δημιουργήσει το δικό του λογαριασμό.

Βασικό μέλημα των δημιουργών του Dopios αποτελεί και η ασφάλεια ντόπιων και τουριστών. Για το λόγο αυτό, οι αιτήσεις εγκρίνονται πρώτα από τους διαχειριστές της ιστοσελίδες. Επίσης, η ιστοσελίδα θα περιλαμβάνει και δείκτη αξιοπιστίας, βασισμένο στη σύνδεση του λογαριασμού του χρήστη με τα προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Linkedin, Twitter), αλλά και στις αξιολογήσεις άλλων τουριστών.

Επόμενος στόχος της ομάδας του Dopios είναι μετά την Αθήνα, η ιστοσελίδα να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες πόλεις σε όλον τον κόσμο. Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com