Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση -όπως είπε- μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός του για το κράτος και το πολιτικό σύστημα...

Την αναγκαιότητα «απάντησης με προοπτική» στη βαθιά κρίση των θεσμών, αλλά και στα φαινόμενα «υπόγειας βίας και διάχυτης έντασης» που γεννούν αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανατρέψει το «τεκμήριο ενοχής» που το περιβάλλει, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας τείνει να μετατραπεί σε πρόβλημα της ίδιας της δημοκρατίας. Σημείωσε ότι άλλο η κρίση πολιτικής σταθερότητας και η (όποια) ανυποληψία περιβάλλει το πολιτικό σύστημα κι άλλο ο κίνδυνος εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας και ο κίνδυνος εισόδου στη Βουλή οπαδών ή νοσταλγών του νεοναζισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χρειάζονται συντακτικού και όχι αναθεωρητικού τύπου πρωτοβουλίες και τάχθηκε υπέρ της «βαθιάς, ολικής αναθεώρησης του Συντάγματος», την πρώτη φάση της οποίας μπορεί να οργανώσει και να ολοκληρώσει η νέα Βουλή.

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική, πολιτική και θεσμική συμφωνία για μια νέα Πολιτεία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι πρέπει να περάσουμε από τη «δημοκρατία της πλειοψηφίας στη δημοκρατία της συναίνεσης».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων, καθώς η «νέα φυσιογνωμία» δεν υπάρχει ούτε στα κόμματα της Αριστεράς, ούτε στους νεοπαγείς κομματικούς σχηματισμούς και εξήγγειλε ιδρυτικό συνέδριο «συντακτικού χαρακτήρα» του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα είπε ότι έχουν δρομολογηθεί μια σειρά αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία του ΠΑΣΟΚ που αποτυπώνονται τόσο στην εσωτερική του λειτουργία όσο και στην προεκλογική, χαμηλού κόστους, εκστρατεία που διεξάγει το Κίνημα.

Προτείνοντας αλλαγές στο εκλογικό σώμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας για το εκλέγεσθαι. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης, υπό την προϋπόθεση της θεσμικής συγκρότησης, της δημοκρατικής λειτουργίας και του ελέγχου της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, γιατί «δεν θα έχει νόημα στη νέα θεσμική οργάνωση που προτείνουμε», όπου οι εκλογικές περιφέρειες θα συνδέονται με τις τοπικές και αναπτυξιακές περιφέρειες.

Αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής, πρότεινε τη ριζική αναθεώρηση του Κανονισμού της, την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας νομοθετικών σωμάτων, την αλλαγή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων «ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητα προνόμια», τις μικρότερες επιτροπές ανά υπουργείο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή των βουλευτών, τη διασύνδεση των Επιτροπών με τις ανεξάρτητες Αρχές, τη μόνιμη επιτροπή αναφορών των πολιτών και την άμεση διασύνδεση με τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε επίσης υπέρ της αλλαγής της «λογικής» των Εξεταστικών Επιτροπών, των οποίων οι βουλευτές- μέλη θα επιλέγονται με κλήρωση, ενώ αυτές θα περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους δικαστές και εμπειρογνώμονες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, σε «εκ προοιμίου παραίτηση από την ασυλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της παροχής στον πολίτη της δυνατότητας να παρακολουθεί το νομοθετικό έργο της Βουλής, ενώ αναφέρθηκε και σε «διπλό σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής των νόμων από τη Βουλή και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης».

Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε «εάν δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του από τα 3/5 της Βουλής να προβλέπεται στο Σύνταγμα η άμεση εκλογή από το εκλογικό σώμα, χωρίς να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει «να αποκτήσει νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες», για να προωθείται και να διασφαλίζεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων, η πραγματική σχέση της κοινωνίας των πολιτών με τους δημοκρατικούς θεσμούς, η αποτελεσματική λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε το «κλασικό κλειστό πρωθυπουργικό μοντέλο που οδήγησε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κρίση που βιώνουμε, γιατί το αρχηγικό κόμμα και η πρωθυπουργοκεντρική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία καλλιέργησε τη νοοτροπία του κλειστού μικρού επιτελείου, της πληροφόρησης που έχουν λίγοι και τελικά της έλλειψης διορατικότητας».

Ακόμη τάχθηκε υπέρ το ανοιχτού μοντέλου συντονισμένης συλλογικής λειτουργίας της κυβέρνησης, πρόταση που «έχει ιδιαίτερη σημασία για τις κυβερνήσεις συνεργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων με τον κάθε υπουργό να έχει τις αρμοδιότητες του υπουργείου του, αλλά και την ευθύνη για τις οριζόντιες πολιτικές που αντιστοιχούν σε αυτό. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «μπορούμε να φθάσουμε σε ένα μέγιστο αριθμό 14 υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας». Επιπλέον, πρότεινε «να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή για την ευθύνη των υπουργών».

Αναφορικά με τη Δημόσια Διοίκηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ο μεγάλος στόχος είναι η επιστημονικά άρτια αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού. Η ενεργοποίηση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου και των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός μικρότερου και αποτελεσματικότερου περιφερειακού κράτους, για Ενιαίο Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και Δικονομίας, για πρόσβαση των πολιτών στην ψηφιακή πληροφορία, για ψηφιακά ΚΕΠ και για δημιουργία νέων ΚΕΠ όπου χρειάζεται με συνεργασία με τον ιδιωτικό ή με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ ενός νέου ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επίκεντρο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην διαθεσμική συμφωνία κράτους- αυτοδιοίκησης για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού όλων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την επιλογή της ηγεσίας της από το Υπουργικό Συμβούλιο, «αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας της Βουλής με πλειοψηφία δύο τρίτων».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον έλεγχο συνταγματικότητας, με ταχύτητα, διαφάνεια και ενότητα νομολογίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση σε σχέση με την τελική μορφή που πρέπει να πάρει ο έλεγχος συνταγματικότητας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι το «νέο κράτος (που προτείνει) είναι τελικά και ο σκληρός πυρήνας μιας νέας ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής αντίληψης για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση αυτή σε εφαλτήριο για την υπέρβασή της», καλώντας τα άλλα κόμματα να ανταποκριθούν στις προτάσεις που κατέθεσε.

Επίθεση σε Σαμαρά για ντιμπέιτ
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά για την καθυστέρηση της ΝΔ να απαντήσει για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ. «Έχει γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας. Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει τον τηλεοπτικό διάλογο, το προηγούμενο διάστημα όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών απέφευγε και τον απευθείας κοινοβουλευτικό διάλογο. Είτε αισθάνεται αποστροφή προς τον τηλεοπτικό διάλογο είτε δεν έχει τη σιγουριά που απαιτείται, για να στηρίξει τις θέσεις του, και την επιμονή για την αυτοδυναμία που πηγάζει από κομματικό εγωισμό. Θεσμικά ως τώρα υπήρχε τηλεοπτικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών» επισήμανε.

«Ο κ. Σαμαράς» πρόσθεσε «εμφανίζεται εντυπωσιακά αλλαζονικός. Απορία ψάλτου βηξ. Τώρα συζητάει στη διακομματική επιτροπή νέες ουσιαστικές μορφές διαλόγου. Τον καλώ να επιδείξει σεβασμό στους πολίτες. Ο καλόπιστος διάλογος αναδεικνύει τις θέσεις των κομμάτων. Ο ωφέλιμος χρόνος λιγοστεύει. Δεν αντιλαμβάνομαι την εχθρική του στάση προς τον διάλογο. Δεν τιμά τη δημοκρατία». Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com