FINANCIAL TIMES: ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ανταπόκριση των Financial Times Deutschland (FTD) μεταδίδει ότι «Η Ελλάδα απειλείται με μετεκλογικό θρίλερ». Ήδη ο γερμανός Υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν θεώρησε καλή ιδέα τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, εξοργίζοντας την Αθήνα. Ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαγόρευσε οιαδήποτε ανάμειξη. Τώρα όμως, καθίσταται σαφές ότι οι εκλογές μπορεί και να αποτύχουν στην ανάδειξη ισχυρής κυβέρνησης τονίζει η ανταπόκριση της εφημερίδας...
Η (FTD) επικαλείται τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα υπάρξει πλειοψηφία ικανή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μετά τις 6 Μαϊου, την πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η Ελλάδα μπορεί να μην έχει πλειοψηφία ικανή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εν μέσω του προγράμματος λιτότητας των ευρωπαίων δανειστών κάτι τέτοιο θα σήμαινε κάτι περισσότερο από ένα θρίλερ.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την τάση προς μία εννεακομματική Βουλή. Νικητές θα είναι οι πολέμιοι του προγράμματος λιτότητας: το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 39%. Τα δεξιά κόμματα ενισχύουν το στρατόπεδο των αρνητών του μνημονίου κατά 12%. Έτσι, η πλειοψηφία είναι κατά των Επιτρόπων λιτότητας των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue υπολόγισε 4% για τους δύσκολα εκτιμώμενους Οικολόγους-Πράσινους, που είναι πιθανό να εισέλθουν για πρώτη φορά στη Βουλή. Αντίθετα, μειωμένα είναι τα ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα οποία αποτελούν τώρα τον συνασπισμό εθνικής ενότητας του τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμου.
Ο υπεύθυνος Πολιτικών Ερευνών της Κάπα Research Αλέξης Ρουτζούνης βλέπει τους σοσιαλιστές να συγκεντρώνουν το 10 με 12% των ψήφων – έναντι 44% που είχαν λάβει το 2009 – και τη ΝΔ γύρω στο 20%.
Στις δημοσκοπήσεις της Public Issue η ΝΔ φέρεται να συγκεντρώνει μέχρι και 28%. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει ένα ‘ατού’ ακόμα: Το ισχυρότερο κόμμα, βάσει του εκλογικού νόμου, λαμβάνει ‘μπόνους’ 50 έδρες.
Επί συνόλου 300 εδρών αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να διαμορφώσει κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με το ΠΑΣΟΚ – την οποία προς το παρόν αποκλείει.
«Η οργή κατά των πολιτικών εν γένει και κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ειδικότερα διατηρείται», λέει ο Ρουτζούνης. Και στα δύο κόμματα αποδίδονται οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών, καθώς και η υπαιτιότητα για την ανεύθυνη οικονομική πολιτική των προηγουμένων ετών.
Περισσότερο από 25% των Ελλήνων δεν θέλει να πάει να ψηφίσει – παρά το γεγονός ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική, σημειώνει η εφημερίδα. Πηγή: tvxs.gr