Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε και τυπικά το βράδυ της Δευτέρας το «θρίλερ» της έγκρισης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα...

Το Eurogroup άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη της εκταμίευσης σε τριμηνιαίες δόσεις του ποσού των περίπου 70 δισ. ευρώ (από το πακέτο 130 δισ. ευρώ μείον τα ποσά για το PSI και τις ελληνικές τράπεζες) συν τα 37 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρώτο πακέτο βοήθειας.

Οι βασικές αρχές του προγράμματος δρομολογήθηκαν ήδη από τη Δευτέρα ενώ η τεχνική τους εξειδίκευση θα γίνει από την ομάδα εργασίας του Eurogroup την Τετάρτη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά.

Ναι από Γιούνκερ

Την εισήγηση για την έγκριση στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας από το Eurogroup έκανε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λόγω των εκλογών, ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη.


Διαμαντοπούλου με Ράιχενμπαχ και Ολι Ρεν
Εν τω μεταξύ, η νέα υπουργός Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσής του για την Ελλάδα -αναμένεται ότι θα εγκριθεί την Τρίτη από την Κομισιόν.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα κρίσιμα θέματα του επόμενου διμήνου, που αφορούν στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και -κυρίως- στη στήριξη της οικονομίας με ρευστότητα 6 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μεγάλα έργα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η κυρία Διαμαντοπούλου θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου το βράδυ της Τρίτης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Την Τετάρτη το πρωί η κυρία Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Επίτροπο για τα διαρθρωτικά Ταμεία Γιοχάνες Χαν με τον οποίο θα συζητήσει σειρά θεμάτων του ΕΣΠΑ, όπως η πρόοδος των 180 έργων που σχεδιάστηκαν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ θα δώσει την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για να παρουσιάσει την δεύτερη τριμηνιαία Εκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα. Την Παρασκευή θα δώσει παρόμοια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Εκτός από την συνεργασία με την κυρία Διαμαντοπούλου, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θα πραγματοποιήσει επαφές με μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρ. Λοβέρδο, τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Π. Καψή, και τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Ράιχενμπαχ θα είναι η πορεία και ο συντονισμός της τεχνικής βοήθειας που έχει ζητήσει η Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα σχετικά με τη δεύτερη Τριμηνιαία Εκθεση της Ομάδας Δράσης, η οποία θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τρίτη 13/3»

Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ με σκοπό να υπογράψει στις 22 Μαρτίου τη συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων. Εγγυήσεις 500 εκατ. μέσω από το ΕΣΠΑ θα μοχλευτούν από την ΕΤΕπ ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των ελληνικών εμπορικών τραπεζών αμέσως μετά το Πάσχα.

Την ίδια περίοδο αναμένεται ότι θα ανακοινώσει πακέτο επιδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Επιχειρούμε να αγκαλιάσουμε όλο το πλέγμα των αναγκών μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Να δώσουμε ρευστότητα, να δώσουμε εγγυήσεις για να καλύψουμε το ρίσκο και άρα τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα και, τρίτον, να παρέχουμε επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η ειδικής Γραμματέας ΕΣΠΑ κυρία Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα παρότι το 2011 καταγράφηκε σημαντική πρόοδος. Από τα 24,3 δισ. ευρώ της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης έχουν εκταμιευθεί μόλις 8,1 δισ. ευρώ. Απομένουν ακόμη 16,2 δισ. ευρώ που μπορούν να πέσουν στην ελληνική οικονομία ως την 31η Δεκεμβρίου του 2015 - από αυτά, τα περίπου 12 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικές ενισχύσεις. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com