ΜΕ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ «ΕΙΔΕ» ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι βρήκε τον τάφο του Ιησού σε προάστιο της Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι μπορεί να τον αμφισβήτησαν, αλλά εκείνος - ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος και ντοκιμαντερίστας Σίμκα Γιακόμποβιτς - και βιβλίο κυκλοφόρησε και το εύρημά του έγινε ταινία από τον σκηνοθέτη του «Τιτανικού», Τζέιμς Κάμερον. Τώρα ξαναχτυπά υποστηρίζοντας πως εντόπισε τον τάφο και των μαθητών του Ιησού σε απόσταση μόλις 61 μ. από εκείνον που φέρεται να ανήκει στον Ιησού και την οικογένειά του...
Μια κάμερα προσαρμοσμένη σε έναν ρομποτικό βραχίονα ήταν το «όπλο» του ερευνητή για να εντοπίσει τα λίθινα οστεοφυλάκια με εγχάρακτες παραστάσεις - πιθανότατα πρόκειται για τις πρωιμότερες χριστιανικού περιεχομένου - κάτω από μια πολυκατοικία. Σε ένα από αυτά απεικονίζεται ένα ψάρι από το στόμα του οποίου προβάλλει ένα κεφάλι ανθρώπου, παράσταση που προφανώς παραπέμπει στην ιστορία του Ιωνά, ο οποίος έμεινε στην κοιλιά του κήτους επί τρεις μέρες. Ο ιχθύς όμως είχε και ιδιαίτερη σημασία για τους πρώτους χριστιανούς καθώς η λέξη αποτελεί ακρωνύμιο για τη φράση «Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ».
Ανεξάρτητοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως στους εβραϊκούς τάφους δεν χαράσσονταν ψάρια, ενώ σε άλλο οστεοφυλάκιο είναι χαραγμένη η φράση «Θεϊκέ Ιεχωβά, αναστήσου, αναστήσου».
Ο τάφος με τα οστεοφυλάκια χρονολογείται πριν από το 70 μ.Χ., οπότε και τα Ιεροσόλυμα καταστράφηκαν από τον ρωμαϊκό Στρατό. «Αν λοιπόν τα οστεοφυλάκια ανήκουν σε πρωτοχριστιανούς, δεν αποκλείεται να ήταν άνθρωποι που έζησαν την ίδια εποχή με τον Ιησού και ίσως μαθητές του, καθώς οι κοινότητες της εποχής εκείνης ήταν πολύ μικρές», υποστηρίζει ο ερευνητής.
Το γεγονός, δε, πως τα οστεοφυλάκια βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον «τάφο του Ιησού» ενισχύει τις απόψεις του. Ειδικοί από το Ισραήλ ωστόσο αμφισβητούν τον Σίμκα Γιακόμποβιτς και θεωρούν πως μοναδικοί στόχοι του είναι η προβολή και το κέρδος. Πηγή: tanea.gr