Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ» Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΛΟΥΖΗ

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί κατά την ανταλλαγή πυρών με τον 24χρονο Μοχάμεντ Μεράχ, που θεωρείται ύποπτος για τις δολοφονίες τεσσάρων ανθρώπων στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης και έχει οχυρωθεί στο σπίτι του...

Ο ύποπτος σταμάτησε να συνομιλεί με τους διαπραγματευτές της αστυνομίας, ενώ νωρίτερα τους είχε πει ότι θα παραδοθεί αργότερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

«Προς το παρόν, δεν μιλάμε άλλο. Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί», δήλωσε ο Γκεάν προς δημοσιογράφους, μετά από πολύωρη επιχείρηση στην οποία τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

Ο 24χρονος ύποπτος είχε πει νωρίτερα αρκετές φορές στους αστυνομικούς ότι θα παραδοθεί και την τελευταία φορά είχε πει πως θα το κάνει «το απόγευμα», δήλωσε ο Γκεάν. «Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε. Νωρίτερα είχε πει ότι στόχος των αρχών είναι να συλλάβουν τον ύποπτο ζωντανό ώστε να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ακόμη μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Τουλούζη πως ο ύποπτος, το όνομα του οποίου είναι Μοχάμεντ Μεράχ, παρακολουθούνταν εδώ και χρόνια από τις γαλλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Ο ένοπλος, που υποστηρίζει ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα έχει οχυρωθεί σε σπίτι στην Τουλούζη, το οποίο πολιορκείται από την αστυνομία. Ο Γκεάν πρόσθεσε ότι ο ύποπτος πέταξε από το παράθυρο του σπιτιού ένα περίστροφο Colt με αντάλλαγμα μια «συσκευή επικοινωνίας». Εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του ένα αυτόματο όπλο Ούζι, ένα Καλάσνικοφ και άλλα όπλα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Περίπου 300 αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το διαμέρισμα στο οποίο έχει οχυρωθεί ο 24χρονος. Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων της Le Figaro, η αστυνομία χρησιμοποιεί συσκευή υπέρυθρων ακτίνων για να εντοπίζει τις κινήσεις του υπόπτου μέσα από τους τοίχους του σπιτιού όπου έχει οχυρωθεί.

Σύμφωνα με τον Γκεάν, ο ένοπλος είναι Γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής που έχει επισκεφθεί το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ υποστηρίζει ότι προχώρησε στις δολοφονίες ως εκδίκηση για την εμπλοκή του γαλλικού στρατού σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Είναι επίσης ύποπτος για τις δολοφονίες τριών Γάλλων στρατιωτών σε δύο περιστατικά την περασμένη εβδομάδα.

Εκκενώθηκε το μεσημέρι η πολυκατοικία

Στο μεταξύ, η πολυκατοικία της Τουλούζης στην οποία ο ύποπτος πολιορκείται από την αστυνομία εκκενώθηκε το μεσημέρι από τους ενοίκους της.

Οι ένοικοι αυτής της μικρής τετραώροφης πολυκατοικίας είχαν παραμείνει κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους όπως τους είχαν ζητήσει οι αστυνομικοί από την αρχή της επιχείρησης για τη σύλληψη του υπόπτου, που ξεκίνησε γύρω στις 04:00 το πρωί
(ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε, θα δεχθούν τη φροντίδα ψυχολόγων.

Εντοπίστηκε από ηλεκτρονικά «ίχνη» δικά του και του αδελφού του

Οι γαλλικές Αρχές πιστεύουν ότι ο 24χρονος είναι ο δράστης των επιθέσεων που διαπράχθηκαν στις 11, 15 και 19 Μαρτίου στην Τουλούζη και τη γειτονική πόλη Μοντομπάν εναντίον στρατιωτικών και ενός εβραϊκού σχολείου. Στις επιθέσεις έχασαν συνολικά τη ζωή τους επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, το μικρό όνομα του υπόπτου είναι Μοχάμεντ, ενώ οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του από ένα email το οποίο είχε στείλει στο πρώτο του θύμα.

Επιπλέον, μετά τις δύο πρώτες επιθέσεις, ο 24χρονος είχε απευθυνθεί σε φανοποιούς της Τουλούζης για να βάψει το σκούτερ του, ένα Yamaha.

Ωστόσο, σκούτερ Yamaha είχε χρησιμοποιηθεί τόσο κατά την επίθεση στις 11 Μαρτίου στην οποία σκοτώθηκε ένας λοχίας, όσο και σε αυτές της 15ης Μαρτίου όπου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και της 19ης Μαρτίου όπου σκοτώθηκαν τρία παιδιά και ένας δάσκαλος.

Υπό κράτηση μέλη της οικογένειας του υπόπτου

Η μητέρα του ύποπτου για φόνους που είναι περικυκλωμένος από την αστυνομία στην Τουλούζη, ο αδελφός του και η σύντροφος αυτού του τελευταίου βρίσκονται υπό κράτηση σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για τους φόνους επτά ανθρώπων από τις 11 Μαρτίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Η κράτησή τους, η οποία μπορεί να διαρκέσει ως τέσσερις ημέρες σε υποθέσεις τρομοκρατίας, άρχισε την αυγή, διευκρινίσθηκε. Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν δήλωσε πως πρόκειται για κράτηση προφύλαξης.

Τηλεφώνησε ο ίδιος σε γαλλικό ΜΜΕ

Κατά τη διάρκεια της νύκτας ένας άνδρας τηλεφώνησε στη σύνταξη του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου France 24 και αφού περιέγραψε λεπτομερώς τη σκηνή του εγκλήματος, δήλωσε ότι είναι ο δράστης των δολοφονιών. Η αστυνομία που ειδοποιήθηκε αμέσως θεώρησε αξιόπιστες τις δηλώσεις του άνδρα.

Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου που μίλησε μαζί του, ο άνδρας είπε ότι βρίσκεται σε σύνδεση με την αλ Κάιντα, ότι οι πράξεις του δεν είναι παρά η αρχή (μίας σημαντικής τρομοκρατικής εκστρατείας). Εξήγησε ότι είναι αντίθετος με τον νόμο για την ισλαμική μαντίλα και αγωνίζεται κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. «Οι Εβραίοι σκότωσαν τους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη», πρόσθεσε. Ο άνδρας ήταν ήρεμος, μιλούσε καλά. Στη συνέχεια είπε ότι είχε ανάγκη να ακουστεί. Δήλωσε επίσης ότι έχει βιντεοσκοπήσει όλες τις δολοφονίες και ότι θα τις αναρτήσει στο Ίντερνετ.

«Συνελήφθη στο Αφγανιστάν»

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το διευθυντή των φυλακών της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, ο Μοχάμεντ Μεράχ είχε συλληφθεί για κατασκευή και τοποθέτηση βομβών στην Κανταχάρ το 2007, αλλά απέδρασε από τη φυλακή σε επιχείρηση των Ταλιμπάν με στόχο την απελευθέρωση κρατουμένων.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι ο Μεράχ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή, που είναι προπύργιο των Ταλιμπάν.

«Εκδίκηση»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ένοπλος είπε ότι ήθελε να εκδικηθεί «για τα παιδιά των Παλαιστινίων και επίσης ήθελε να επιτεθεί εναντίον του γαλλικού στρατού για την εμπλοκή του στο εξωτερικό». Πρόσθεσε ότι «ισχυρίζεται ότι είναι μουτζαχεντίν και ανήκει στην Αλ Κάιντα».

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε σήμερα μήνυμα ενότητες με αφορμή τις δολοφονίες. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δεν πρέπει να ενδώσουμε ούτε στις διακρίσεις ούτε στην εκδίκηση», είπε ο Σαρκοζί σε δήλωσή τους προς δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο.

«Έφερα κοντά την εβραϊκή και τη μουσουλμανική κοινότητα προκειμένου να δείξουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα καταστρέψει το αίσθημα κοινότητας που διακρίνει το έθνος μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υποψήφια της άκρας δεξιάς στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λε Πεν, με αφορμή το περιστατικό, δήλωσε ότι «ο κίνδυνος του φονταμενταλισμού έχει υποτιμηθεί στη χώρα μας».

«Συγκεκριμένες πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες αναπτύσσονται εν μέσω κάποιας χαλαρότητας. Πρέπει να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον αυτών των φονταμενταλιστικών πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων που σκοτώνουν τα παιδιά μας, που σκοτώνουν τους χριστιανούς νέους μας, νέους μουσουλμάνους και παιδιά Εβραίων», τόνισε η Λε Πεν, επικρίνοντας την απόφαση για συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου, η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε οποιαδήποτε απόπειρα να δικαιολογηθεί το φονικό στην Τουλούζη με την επίκληση της τύχης των παιδιών των Παλαιστινίων.

«Είναι καιρός αυτοί οι εγκληματίες να σταματήσουν να δικαιολογούν τις τρομοκρατικές πράξεις τους επικαλούμενοι όνομα της Παλαιστίνης και να προσποιούνται ότι υπερασπίζονται τα αιτήματα των παιδιών της, τα οποία δεν ζητούν παρά μια αξιοπρεπή ζωή, για τα ίδια και για όλα τα παιδιά του κόσμου», αναφέρει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ σε ανακοίνωσή του.

Στην Ιερουσαλήμ η κηδεία των θυμάτων

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα επικήδεια τελετή για τα τέσσερα θύματα της σφαγής στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. Μεταξύ τους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο πρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου Ρέουβεν Ρίβλιν και ο υπουργός Εσωτερικών Ελίε Γισάι.

Οι κηδείες τελέστηκαν στο μεγαλύτερο κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ, το Χαρ Χαμενουχότ, στη συνοικία Γκιβάτ Σαούλ, στην είσοδο της πόλης.

Οι σοροί των θυμάτων έφθασαν από τη Γαλλία νωρίς το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και μεταφέρθηκαν στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού είχε τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Οι σοροί των θυμάτων είχαν μεταφερθεί χθες το απόγευμα από την Τουλούζη στο γαλλικό αεροδρόμιο. Πηγή: naftemporiki.gr, kathimerini.gr, tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com