Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΧΝΑΡΙΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Πως και πόσο εξελίχθηκε ο φωτισμός από την αρχαιότητα ως σήμερα; Στην ερώτηση αυτή κλήθηκαν να απαντήσουν ιστορικοί και ιστορικοί της τέχνης, αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, λαογράφοι αλλά και ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι - μηχανικοί και τις απόψεις τους θα παρουσιάσουν στην ημερίδα που θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) το Σάββατο 10 Μαρτίου...

Οι τρόποι προσέγγισης των επιστημόνων θα ποικίλουν. Αλλοτε θα ανατρέξουν σε ανασκαφικά δεδομένα, ιστορικές μαρτυρίες και σωζόμενα αντικείμενα και άλλοτε σε σύγχρονες φωτομετρικές αναλύσεις όπως για παράδειγμα σε αντίγραφα αρχαίων φωτιστικών μέσων, με σκοπό να διερευνηθούν οι συνθήκες φωτισμού, που επικρατούσαν στις οικίες της αρχαίας Ελλάδας.

Περνώντας από την ύστερη ρωμαϊκή εποχή στους μέσους χρόνους, θα δοθεί έμφαση στα μέσα που επέλεξαν διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες της ανατολικής Μεσογείου (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Ιουδαίοι) για να φωτίσουν τα θρησκευτικά και κοσμικά τους οικοδομήματα.

Παράλληλα, θα εξετασθεί ο συμβολικός χαρακτήρας του φωτός και ιδιαίτερα της φλόγας, έτσι όπως καταγράφεται στις θρησκευτικές δοξασίες και επιβιώνει στις σύγχρονες κοινωνίες.
Φθάνοντας στον 20ό αιώνα, όταν με τη διάδοση του ηλεκτροφωτισμού συντελέσθηκε η σημαντικότερη μεταβολή στην ιστορία του τεχνητού φωτισμού, θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθούν οι λόγοι της αρχικά περιορισμένης διάδοσής του στον ελλαδικό χώρο και για ποιο λόγο συνέβη αυτό.

Τέλος φτάνοντας στο παρόν, ερευνητές ηλεκτρολόγοι - μηχανικοί θα προτείνουν καινοτόμους τρόπους φωτισμού αρχαιολογικών χώρων (ένθετη φωτογραφία), μουσείων και εκθεμάτων τέχνης με την αξιοποίηση των πλέον εξελιγμένων φωτιστικών συστημάτων. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com