Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΟΟΣΑ: ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2011

Σημαντική πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημείωσε η Ελλάδα στην περίοδο 2008-2011, όπως αποδεικνύεται και από τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, ο οποίος σε πρόσφατη μελέτη του όσον αφορά την ανταπόκριση των χωρών - μελών του στη θέσπιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας τοποθετεί την Ελλάδα με διαφορά στην 1η θέση...

Όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank, το 2011 ήταν το 2ο συνεχόμενο έτος στο οποίο η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή και επίσης σημαντική πρόοδο στους τομείς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ενισχύσεως της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Αναλυτικότερα, στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβερνήσεως, από -4,9% του ΑΕΠ το 2010 και -10,8% του ΑΕΠ το 2009 μειώθηκε στο -2,4% του ΑΕΠ το 2011 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε -0,5% του ΑΕΠ το 2012. Αυτή η πολύ σημαντική προσαρμογή το 2011 επιτεύχθηκε αποκλειστικά και μόνο λόγω της μεγάλης πτώσης των πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβέρνησης στα € 91,2 δις (41,9% του ΑΕΠ) το 2011, από € 101,4 δις (44,6% του ΑΕΠ) το 2010 και παρά την επίσης μεγάλη πτώση των εσόδων της γενικής κυβερνήσεως στα €86 δις το 2011, από € 89,9 δις το 2010.

Γιατί έπεσαν τα έσοδα
Η μεγάλη πτώση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, ήταν αποτέλεσμα αφενός των καταλυτικών αστοχιών του φορολογικού νόμου του Απριλίου του 2010 και αφετέρου της εξάρσεως της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής κατά το περασμένο έτος, μέσα σε ένα κλίμα καταποντισμού των προσδοκιών για ανάκαμψη.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2011, καθώς και στο πρώτο 2μηνο.΄12, ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα αυξήσεως των εσόδων και μειώσεως των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και για
την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,8% του ΑΕΠ κατά το 2013.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι αυτή η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και το 2011 συνοδεύτηκε με την λήψη και την εφαρμογή μιας ευρύτατης σειράς δραστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αποτέλεσμα των οποίων ήταν σε μεγάλο βαθμό και η προαναφερθείσα τεράστια μείωση των πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, από € 111,8 δις το 2009 σε € 91,2 δις το 2011.

Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων
Η Alpha Bank τονίζει ότι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν συγκαταλέγονται η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και του συστήματος υγείας της χώρας, με ουσιαστική εξυγίανση και εκλογίκευση των παροχών αυτών των συστημάτων, καθώς και η ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας των αγορών εργασίας και προϊόντων, ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ και τα κλειστά επαγγέλματα.

«Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις έχει ήδη εξασφαλιστεί η εντυπωσιακή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% περίπου στην περίοδο 2010-2012, έναντι της συνεχούς επιδεινώσεως της ανταγωνιστικότητας στην περίοδο 2001-2009» σημειώνει η τράπεζα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η προαναφερθείσα αξιοσημείωτη μέχρι σήμερα επιτυχία της, στην εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής (παρά το ότι πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν, όπως προβλέπεται και από το 2ο ΜΟΠ), είναι εντελώς άγνωστη διεθνώς ακόμη και εντός των συνόρων της χώρας.

«Φυσιολογικό είναι, επομένως, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πείσει τους
εγχώριους και τους ξένους αναλυτές, και, επομένως, ούτε τις αγορές και τους ίδιους τους πολίτες της ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση και ότι η επάνοδος της χώρας στην ανάπτυξη είναι δυνατή και θα σημειωθεί έγκαιρα, πολύ νωρίτερα από ότι προβλέπουν έως σήμερα οι δανειστές της» εκτιμά η Alpha Bank.

Παράλληλα χαρακτηρίζει ευκαιρία να διαμηνυθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στους εγχώριους και ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα, που έως σήμερα ήταν μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου, σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και θα επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη βάση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και της αυξανόμενης παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας των κατοίκων της. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com