Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

"ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΣΥΝΗΘΕΣ ΤΟ ΚΥΜΑ ΨΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

Το κύμα ψύχους που σαρώνει την Ευρώπη έχοντας προκαλέσει το θάνατο 360 ανθρώπων είναι "αξιοσημείωτο" για τη διάρκειά του και την καθυστερημένη έλευσή του, αλλά όχι "ασύνηθες", εκτιμά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ)...

Το κύμα ψύχους προκαλείται από ένα υψηλό βαρομετρικό σύστημα από τη Σιβηρία που εμποδίζει πιο ήπιες θερμοκρασίες και θαλάσσια ρεύματα και ανέμους να κατευθυνθούν από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Ευρώπη, εξήγησε ο Όμαρ Μπαντούρ, ένας επιστήμονας του ΠΜΟ σε συνέντευξη Τύπου.

"Το κύμα ψύχους αναμένεται να εξασθενίσει την προσεχή εβδομάδα", είπε.

Αυτό το υψηλό βαρομετρικό είναι εξαιρετικά εκτεταμένο αλλά δεν συνιστά ασυνήθιστο φαινόμενο κατά τους χειμώνες στο βόρειο ημισφαίριο, διευκρίνισε ο ΠΜΟ.

Πολύ ψυχρές θερμοκρασίες που φθάνουν έως τους 37 βαθμούς υπό το μηδέν καταγράφηκαν κυρίως στην ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία, Πολωνία και βόρεια Ρωσία), ενώ στη βόρεια Γερμανία το θερμόμετρο έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει ο ΠΜΟ.

"Ωστόσο, προσθέτει ο Οργανισμός, αυτές οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η μακρά διάρκεια αυτής της περιόδου ψύχους και η σχετικά καθυστερημένη έλευσή του είναι αξιοσημείωτα αλλά όχι ασυνήθη".

Επίσης ο ΠΜΟ διευκρινίζει ότι αυτές οι χειμερινές κλιματικές συνθήκες μπορεί να επηρεαστούν επίσης από μια αρνητική "αρκτική διακύμανση", μια διαφορά της πίεσης ανάμεσα στις πολικές ζώνες και τις περιοχές μεσαίου γεωγραφικού πλάτους (όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης). Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com