Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγουν, αν χρειαστεί, για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους αναφέρουν οι εταιρείες Energa και Hellas Power μετά τη δίωξη που άσκησε η εισαγγελία εναντίον εκπροσώπων τους και πρώην μετόχων τους για υπεξαίρεση εις βάρος του Δημοσίου...

Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες υπενθυμίζοντας ότι είχαν ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί τους για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τους, τόσο προς το Δημόσιο (όσον αφορά το τέλος) όσο και προς τους δήμους (δημοτικά τέλη), χωρίς όμως το αίτημά τους να ικανοποιηθεί.

Παράλληλα παραθέτουν το χρονικό των γεγονότων, από τον Δεκέμβριο του 2012 όταν περιήλθαν στην ιδιοκτησία αλλοδαπού fund μέχρι και την άσκηση της δίωξης, χαρακτηρίζοντας παγκόσμια πρωτοτυπία κατηγορίας υπεξαίρεσης, τα οφειλόμενα να βρίσκονται δεσμευμένα και στη διάθεση του φερόμενου ως θύματος, ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, προσθέτουν ότι ήταν η ανησυχία για ενδεχόμενη αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή που τις ώθησε να μεταφέρουν χρήματα σε εταιρικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, κάτι που σκοπίμως ερμηνεύεται ως ένδειξη υπεξαίρεσης εις βάρος του Δημοσίου.

Στο μεταξύ, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών στα νησιά με χαμηλότερο κόστος από το τωρινό της ΔΕΗ, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κακώς όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Energa και Hellas Power αναγκάζονταν να πληρώνουν Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προς τη ΔΕΗ.

Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στο γεγονός ότι η αγορά των νησιών δεν είναι ανταγωνιστική και εφόσον η ΔEH λειτουργεί μονοπωλιακά σε αυτήν δεν δικαιούται οικονομικό αντάλλαγμα (αποζημιώσεις). Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών σε Αιγαίο, και Κρήτη καθώς η απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει τη ΡΑΕ να επιταχύνει την ολοκλήρωση και εφαρμογή του Κώδικα Διαχείρισης Νησιών, που είναι το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και να πωλούν ρεύμα στα νησιά και ιδιώτες. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com