Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

ΜΟΝΤΙ: «Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ... ΒΑΡΕΤΗ»

«Οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα μπορούν να έχουν μια μόνιμη δουλειά για όλη τους την ζωή», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και έκανε λόγο για «βαρετή μόνιμη εργασία», ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων. Για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας, το Δημοκρατικό Κόμμα επέκρινε ανοιχτά τον Μόντι, ακολουθούμενο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις...

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις πολιτών στο Διαδίκτυο, για τη δήλωση που ήλθε ως μήνυμα προς τα συνδικάτα εν μέσω του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα εργασιακά.

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Matrix» του Canale 5 ο Μόντι ήλθε να προσθέσει ότι «θα πρέπει όμως να υπάρχουν λογικές προϋποθέσεις: λίγο μικρότερη προστασία για όσους σήμερα είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι και κάπως μεγαλύτερες εγγυήσεις για όσους είναι σχεδόν είλωτες στην αγορά εργασίας, ή δεν καταφέρνουν καν να έχουν κάποια πρόσβαση». Αλλά δεν... «έσωσε» την κατάσταση.

Η δήλωσή του περί «βαρετής μόνιμης εργασίας» προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων νέων που μέσω Διαδικτύου ρωτούν τον Μόντι «πώς εννοεί την διαρκή αλλαγή εργασίας, με κακοπληρωμένες θέσεις και τριμηνιαίες συμβάσεις και στα 50;" ή του υπενθυμίζουν ότι «εκείνος μιλά εκ του ασφαλούς, από την στιγμή που, ότι και αν συμβεί, έχει εξασφαλισμένη θέση ισόβιου γερουσιαστή».

Και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμως, η οποία στηρίζει την ιταλική κυβέρνηση τεχνοκρατών, τάσσεται κατά της συγκεκριμένης τοποθέτησης του πρωθυπουργού.

Ο αντιπρόεδρος των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Λατόρε, τόνισε: «Πρόκειται για μια από τις χειρότερες στιγμές του Μάριο Μόντι. [...] Το λέω, διατηρώντας, πάντα, τον πρέποντα σεβασμό στο πρόσωπό του».

Ο μπερλουσκονικός Οίκος της Ελευθερίας υπογράμμισε ότι «όλοι γνωρίζουν καλά πως πλέον οι τράπεζες δεν δίνουν κανενός είδους δάνειο σε όσους δεν έχουν έναν σταθερό μισθό».

Το κόμμα Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο (αντιπολίτευση) θεωρεί ότι «ο Μόντι μετά την δήλωσή του αυτή θα έπρεπε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους Ιταλούς».

Ο ιταλικός Τύπος σχολιάζει πως με την παρέμβασή του ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλησε να αναφερθεί εμμέσως στην διαπραγμάτευση για την μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην αρμόδια υπουργό Έλσα Φορνέρο και στα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Ένα από τα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης αφορά την δυνατότητα κατάργησης του «άρθρου 18», που απαγορεύει στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 15 εργαζόμενους να προχωρούν σε απολύσεις αν δεν υφίσταται βάσιμη αιτία.

«Το σημείο αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού» επιμένει η ιταλική κυβέρνηση.

Αλλά τα συνδικάτα Cgil Cisl και Uil επιμένουν ότι «η αλλαγή του άρθρου 18 δεν αποτελεί καν θέμα που θα πρέπει να θιγεί στην όλη συζήτηση διότι η αλλαγή του θα προκαλέσει θεαματική άνοδο της ανεργίας».

Το πρωί της Πέμπτης η Ιταλίδα υπουργός Εργασίας Φορνέρο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα ήθελε να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την μέθοδο του διαλόγου. Αν αυτό, όμως, δεν καταστεί δυνατό, θα προσπαθήσει να προχωρήσει αυτόνομα». Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com