Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΔΗ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΥ

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας το έλεγε καθαρά: «Αν θέλεις να δοκιμάσεις και εσύ τη μοναδική γεύση του καφέ μας, συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σου, γράφοντας τη γεύση που προτιμάς (Black ή Latte), για να σου στείλουμε άμεσα, ένα δείγμα καφέ ΔΩΡΕΑΝ»...

Στόχος της εταιρείας, προφανώς, η προσέλκυση νέων πελατών, αλλά και η προώθηση του προϊόντος με την παραδοσιακή μέθοδο «από στόμα σε στόμα». Η ουσία όμως είναι μία: ένα κουτί καφές εντελώς δωρεάν. Εάν έχεις μάλιστα και τα γενέθλιά σου, μπορείς να τον απολαύσεις παρέα με μια λαχταριστή κρέπα.

Γνωστή κρεπερί των βορείων προαστίων κερνάει μέχρι το τέλος Μαρτίου σε όσους γιορτάζουν μια κρέπα της αρεσκείας τους για τα «χρόνια πολλά». Λούνα παρκ ευχαριστεί τους πελάτες του και προσφέρει δωρεάν είσοδο σε παιδότοπους για ένα μήνα, μια γνωστή εταιρεία καλλυντικών αποστέλλει δωρεάν δείγμα ανδρικού αρώματος. Δωρεάν e-books, δωρεάν μαθήματα χορού, δωρεάν εξετάσεις. Μήπως καλά κάνει ο Τζάμπας και ζει;

Ολες σε ένα μέρος

Οι παραπάνω προσφορές αλιεύθηκαν σε μια απλή περιήγηση στο μπλογκ freebies.gr. Μια ομάδα φίλων –οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους–, παρατηρώντας ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι γύρω τους αναζητούσαν τρόπους για να αποκτήσουν προϊόντα και υπηρεσίες φθηνότερα ή και, γιατί όχι, δωρεάν, αποφάσισαν να αποδυθούν σε αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν όλες αυτές τις ευκαιρίες σε ένα μέρος.

«Θέλαμε με κάποιον τρόπο να ενημερώσουμε τον κόσμο κατανοώντας τη δυσάρεστη θέση που βρίσκεται ο καθένας μας. Ταυτόχρονα, θέλαμε να δείξουμε ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας και ότι ευκαιρίες υπάρχουν και δίνονται καθημερινά», λένε στην «Κ». Τουλάχιστον 400 χρήστες κάνουν καθημερινά κλικ στο σάιτ προκειμένου να ενημερωθούν για τις προσφορές. Εχουν διαπιστώσει ότι οι δημοφιλέστερες κατηγορίες είναι τα δωρεάν δείγματα και τα εκπτωτικά κουπόνια. Οπως αναφέρουν, εάν κάποιος εκμεταλλευθεί σωστά τις προσφορές που διατίθενται στην Αθήνα, μπορεί να δει μεγάλη διαφορά στο κόστος διαβίωσής του.

Τα freebies, τα προϊόντα που για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς διατίθενται δωρεάν, είναι πολύ δημοφιλή σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, αλλά μόλις τώρα αρχίζει να αναγνωρίζεται η... αξία τους στην Ελλάδα.

«Πάντα οι γυναίκες μάς ζητούσαν δειγματάκια από αρώματα, μέικ απ ή κρέμες, αλλά πλέον δεν το κάνουν για να δοκιμάσουν διαφορετικά προϊόντα ή έστω για να μην τους λείψει κάτι σε περίπτωση ανάγκης. Το κάνουν επειδή βρίσκονται σε ανάγκη». Η κοπέλα στον πάγκο μεγάλης εταιρείας καλλυντικών σε γνωστό πολυκατάστημα δείχνει το συρτάρι: σχεδόν άδειο. «Μας τελειώνουν όλα πολύ γρήγορα πια. Φυσικά, οι εταιρείες μάς στέλνουν πολύ λιγότερα σε σχέση με παλιότερα. Ομως, όλο και περισσότερες γυναίκες κινούνται έξυπνα και στοχευμένα. Ξέρουν πού θα ζητήσουν τι, αλλάζουν καταστήματα, μαθαίνουν ποιος έχει καλά δειγματάκια και κάπως έτσι βγάζουν τη σεζόν».
Απενοχοποίηση

Μισή ντροπή δική τους, μισή δική μας και στις δοκιμές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ντελικατέσεν, βιολογικά καταστήματα. Τα «όχι ευχαριστώ» κόπηκαν, λένε οι γυναίκες στα αλλαντικά σε σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας. «Οταν προσφέρουμε κάτι, όλοι το παίρνουν ευχαρίστως. Συχνά αφήνουμε ένα δίσκο με ελίτσες ή τυράκι πάνω στη βιτρίνα για τον κόσμο. Παίρνουν μια χαρά, γιατί να ντραπούν;».

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι σε πραγματική ανάγκη. «Μια μέρα δίναμε στο κατάστημα σοκολάτες. Ενας κύριος ήρθε τέσσερις φορές εκείνη την ημέρα δήθεν για να ψωνίσει και έπαιρνε κι από μία. Δεν βαριέσαι...».

Απενοχοποίηση τώρα και στην εκμετάλλευση προσφορών στον τομέα της ψυχαγωγίας και της γαστρονομίας. Εκτός από την αγορά κουπονιών για κάθε είδους δραστηριότητα, από διακοπές μέχρι δείπνα, οι Ελληνες αρπάζουν την ευκαιρία και για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών, με παρόμοια έπαθλα. Τα μηνύματα που φτάνουν στο κοντρόλ σπάνια είναι «στεγνά». «Εχει η κόρη μου τα γενέθλιά της, κάντε να κερδίσω να της χαρίσω ένα ωραίο δώρο». «Εχασα τη δουλειά μου, είστε η μόνη μου ελπίδα».

Της Λινας Γιανναρου για την καθημερινή
Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com