Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΙΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΖΗΤΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός ξέρει πως αυτή η συνεδρίαση και οι αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή τις επομενες ημέρες είναι καθοριστικής και ιστορικής σημασίας...

Καθοριστικής για το εάν θα ξεπεράσουμε τον κάβο και θα μπούμε σε ένα συντεταγμένο δρόμο όσο δύσκολος κι αν είναι αλλά ασφαλής, ή θα βολοδέρνουμε με τους φόβους και τη στάση των σπεκουλαδόρων των αγορών.Υπερψήφιση του PSI και της δανειακής σύμβασης, ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Επέμεινε για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές.

Την ψήφιση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, εκθειάζοντας, ταυτόχρονα, τις προσπάθειες που καταβάλει για την επιτυχή έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τη σημασία να δοθεί η μάχη από όλους μαζί, διότι, όπως τόνισε, μόνον έτσι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία αυτή είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και προσφέρει πολύ σημαντική προστασία. Πρώτη φορά είπε, επικαλούμενος και τον Πρόεδρο του IIF Τσαρλς Νταλάρα, γίνεται τόσο μεγάλη διαγραφή χρέους και παρέχεται τόσο μεγάλη βοήθεια.

Μιλώντας και σε προσωπικό τόνο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν έκανε λάθος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία αυτή ένα σημαντικό εθνικό κεκτημένο και παρέδωσε την πρωθυπουργία όχι γιατί απέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να μη διακινδυνεύσει η εφαρμογή της συμφωνίας, για την οποία δουλεύουν σήμερα ακόμα και εκείνοι που στην αρχή ήταν αντίθετοι.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι εφόσον ολοκληρωθεί το PSI και ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση τότε θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να πάει η χώρα μπροστά, να ξεφύγει από τον κίνδυνο, να εξαλειφθεί η φοβία των πολιτών και των επιχειρηματιών, να ανακτήσει η χώρα την οικονομική της ευρωστία. Τότε θα έχει ξεπεράσει τον τελευταίο δύσκολο κάβο.

Σε ένα σημείο, πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν απόλυτος. Και αυτό αφορά στις μετοχές που θα εκδοθούν κατά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι πρέπει να είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να υποβάλλονται σε θυσίες οι πολίτες και οι Τράπεζες να μην είναι σε θέση να συμβάλουν στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Προλογίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Εξαρχος, είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να πουν «οχι» σε μέτρα που θα βαθαίνουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη περί επιτροπείας γιατί, όπως είπε, προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια.

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη συνεδρίασή μας. Μία διετία ολόκληρη διαχειριστήκαμε μία κρίση πολιτική, οικονομική και πολιτιστική. Αυτή η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα κάθε έθνους να την αντιμετωπίσει μεμονωμένα. Έχει επηρεάσει και τα θεμέλια της Ε.Ε.» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να είναι υπερήφανοι για το βάρος και την ευθύνη που σήκωσαν χωρίς να τους αναλογεί.

Στο μεγάλο δίλημμα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά υφίσταται και σήμερα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. Όπως τόνισε πρόκειται για το δίλημμα «ή επώδυνα μέτρα ή μια άλλη, εναλλακτική, ίσως και καταστροφική πολιτική».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα μπορούσε να είχε επιλέξει να μην αναλάβει τις ευθύνες της αλλά δεν το έπραξε. Προτίμησε να πράξει το καθήκον της για να μην οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή. Αν άφηνε τα πράγματα η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει και τότε η ΝΔ θα είχε αναλάβει το βάρος της ευθύνης. Εμείς, πρόσθεσε, προτιμήσαμε να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, να μα καταλογίζουν οι πολίτες τον πόνο τους, αλλά όχι να βρεθούν στα συντρίμμια. Η Ν.Δ. πρόσθεσε τώρα ανακαλύπτει το πρόβλημα, κάτω από το βάρος της συμμετοχής της στην κυβέρνηση.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου, έκανε έντονη κριτική, όπως και στη συντηρητική Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας γελοίες ορισμένες από τις επιλογές της. Παράλληλα παρουσίασε τα επιτεύγματα της διετούς διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και υπεραμύνθηκε των επιλογών του να μετέχει σε διεθνή φόρα, έστω κι αν κατηγορήθηκε από διάφορα ΜΜΕ ότι απουσίαζε από την Ελλάδα, αποδίδοντας την κριτική στο λαϊκισμό και την ισοπέδωση που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα. Είναι τιμή μου, είπε ο κ. Παπανδρέου, να ηγούμαι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για την Ελλάδα, και είναι καθήκον μου στην εποχή της απαξίωσης των πάντων και του κυνισμού να παλέψω για την ανάδειξη της Ελλάδας που ξέρουμε ότι υπάρχει.

Αναφερόμενος σε προτάσεις εταίρων περί «Επιτρόπου» και «επιτροπείας», χαρακτήρισε «γελοία και προσβλητική» τη συγκεκριμένη πρόταση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος την είχε απορρίψει όταν τέθηκε και πριν λίγο καιρό. Τόνισε, τότε, μάλιστα προς τους εταίρους, ότι αν επιμείνουν, η Ελλάδα απαντά «δεν θέλουμε τα λεφτά σας πάρτε τα πίσω, θα προχωρήσουμε, μόνοι μας». Την ίδια απάντηση θα δώσουμε και σήμερα αν επιμείνουν οι εταίροι, πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε τη συντηρητική Ευρώπη ότι αντί της αλληλεγγύης επέλεξε να δημιουργήσει μια ψυχολογία τιμωρίας για την Ελλάδα.

Η αρνητική απάντηση στην επιτροπεία και η απειλή της πτώχευσης αποτέλεσαν, σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το λόγο για τον οποίο η συντηρητική Ευρώπη φοβήθηκε το δημοψήφισμα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα μεγάλα διακυβεύματα της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Πρώτο, είναι το νοικοκύρεμα της οικονομίας, κατηγορώντας τη ΝΔ για το μαγείρεμα των στοιχείων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι ο ίδιος θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Και απέρριψε την πρόταση της ΝΔ να εξεταστεί το θέμα μετά τις εκλογές, κατηγορώντας την ότι θέλει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο προεκλογικά, όταν η ίδια βαρύνεται με πολλά μικρά και μεγάλα Bατοπέδια.

Δεύτερο, η διαφάνεια στο δημόσιο, ώστε να ξέρει ο πολίτης που δαπανάται κάθε ευρώ και να γνωρίζει τι γίνεται με τη δημόσια περιουσία.

Τρίτο, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ως προαπαιτούμενο για το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό συλλήψεων φοροφυγάδων. Κάθε εβδομάδα, τόνισε, βλέπουμε χειροπέδες και πρόσθεσε ότι «φτύσαμε αίμα για να φθάσουμε μέχρι εδώ».

Τέταρτο, η εξυπηρέτηση του πολίτη ο οποίος ταλαιπωρείται.

Πέμπτο, η αξιοκρατία στο δημόσιο

Και έκτο, η ευνομία και η αυτονομία της πολιτικής από τα πάσης φύσεως συμφέροντα. Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν είπε, αλλά και δεν σκύβουμε το κεφάλι. Εγώ, πρόσθεσε, δεν υπήρξα ποτέ μαριονέτα. Κάθε εκδότης και καναλάρχης, ανέφερε επίσης, πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ο κάθε Έλληνας επιχειρηματίας. Και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η δική της αντίσταση στα διάφορα συμφέροντα εξαντλούνταν ανάμεσα σε μπύρες και σουβλάκια «ενώ από πίσω υπήρχε αγαστή συνεργασία».

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι έκλεισε νύχτα τη Βουλή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα προσθέτοντας πως αν δεν είχε γίνει αυτό σήμερα θα είχαμε Ειδικά Δικαστήρια.

Η ΝΔ, ανέφερε επίσης, επί 6 χρόνια κατάφερε να πετύχει τον απόλυτο διασυρμό και τον ευτελισμό της χώρας. Επί 6 χρόνια δεν ήξερε τι θα πει ΑΟΖ, ενώ εμείς σε δύο μόνο χρόνια προετοιμάσαμε το έδαφος για να γίνουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Χαρακτήρισε επίσης μεγάλο ψέμα και μύθο της ΝΔ ότι υπήρχαν ρωσικά και αραβικά κεφάλαια, αναφέροντας ότι οι μόνοι που έδειξαν ενδιαφέρον ήταν οι Κινέζοι, οι οποίοι αγόρασαν ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του έκανε εκτεταμένη σύγκριση της 6ετίας της ΝΔ με τη διετία του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ευθύνεται για μεγάλο μέρος της σημερινής κατάστασης.

Αναφερόμενος στην Αριστερά, έκανε λόγο για μια αριστερά «παθητικής αποδοχής», που κινείται στη λογική μιας «άλλης ισοπέδωσης». Βρίσκει, πρόσθεσε, εξιλαστήρια θύματα, αντί να αναζητεί και να καταθέτει προτάσεις. Έτσι, τόνισε, βοηθά τη γραφειοκρατία της και όχι την απελευθέρωση των κοινωνικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά τόνισε ότι η ενότητα γύρω από μια πλατφόρμα και τώρα και μετά τις εκλογές είναι απαραίτητη. Ο ίδιος, όπως είπε, έχει αναφέρει ποιες είναι οι προσωπικές του προθέσεις, και διευκρίνισε ότι προτίθεται να ασκήσει στο έπακρο τις αρμοδιότητές του, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com