Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Φάουτζα Σινγκ (Fauja Singh), 100 ετών, ο οποίος ολοκλήρωσε το μαραθώνιο του Τορόντο, λέει ότι όλα καταλήγουν στην αποφυγή του άγχους...

«Οτιδήποτε αξίζει τον κόπο να γίνει θα είναι δύσκολο», λέει ο Fauja Singh, ο 100 ετών δρομέας ο οποίος αυτή την εβδομάδα έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου ο οποίος ολοκλήρωσε έναν πλήρους μήκους μαραθώνιο, περνώντας τη γραμμή τερματισμού στο μαραθώνιο Scotiabank Toronto Waterfront event σε 8 ώρες, 25 λεπτά και 16 δεύτερα. (Και δεν τερμάτισε τελευταίος: πέντε ακόμη δρομείς τερμάτισαν μετά από τον ίδιο.)

Με ύψος 1,73 και βάρος λίγο περισσότερο από 51 κιλά, ο Singh είναι μια ψηλόλιγνη φιγούρα κάτω από το βαρύ τουρμπάνι του και με μια αραιή γενειάδα. «Κορίτσι μου, για πες μου εσύ: υπήρξε ποτέ οτιδήποτε θέλησες εύκολο;» λέει. «Ήμουν τόσο ανήσυχος ότι εμείς [έτρεξε με τον προπονητή του] μπορεί και να μην τα καταφέρναμε που δεν είπαμε καν στους συγγενείς μας τι επρόκειτο να κάνουμε. Απλώς ήθελα να σπάσω το αναθεματισμένο το ρεκόρ.»

Αναφέρεται στο ρεκόρ που είχε κάνει το 1976 ένας 98 ετών Έλληνας αθλητής. «Έχασα την ταχύτητά μου σ’ αυτό τον αγώνα,» λέει ο Singh, «αλλά ήταν η σκέψη αυτού του γηραιού ανθρώπου που με έσπρωξε κατά το τελευταίο 1,5 χλμ. Αυτό και ο θεός.»

Μιλώντας στην ινδική διάλεκτο Punjabi, ο Singh λέει ότι το τρέξιμο του έχει δώσει ένα σκοπό και μια αίσθηση γαλήνης. « Γιατί ν’ ανησυχεί κανείς γι’ αυτά τα μικρά, μικρά πράγματα; Δεν αγχώνομαι. Δεν έχουμε ακούσει ποτέ κανένας να έχει πεθάνει από ευτυχία.» Και ο Singh είναι, το παραδέχεται και ο ίδιος, αρκετά ευτυχισμένος. Έχοντας μετακομίσει από την Ινδία στην Αγγλία το 1995, μετά το θάνατο της γυναίκας του και του γιου του, ζει με συγγενείς στο ανατολικό Λονδίνο, και διάγει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια πολύ απλή ζωή»

Πήρε σοβαρά το τρέξιμο όταν ήταν 89 και λέει ότι ήταν το καλό του κισμέτ (το πεπρωμένο) που τον οδήγησαν να συναντήσει τον πρώην επαγγελματία δρομέαHarmander Singh, ο προπονητής του και φίλος του. Το ζευγάρι γνωρίστηκε μέσω ενός γείτονα αφού ο Fauja είχε αρχίσει να ρωτάει το πώς θα μπορούσε να λάβει μέρος στον μαραθώνιο του Λονδίνου.

«Τον προπόνησα δωρεάν», λέει ο Harmander. «Αποτελεί τιμή για μένα». Μαζί, έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερους από μια ντουζίνα πλήρεις και μισούς μαραθώνιους.

Ο Harmander λέει ότι οι εξετάσεις υγείας που έκανε πέρυσι έδειξαν ότι ο Singh «έχει τα οστά ενός 35χρονου». Παρ’ όλ’ αυτά, ο Singh δηλώνει ότι δεν έχει πιει ποτέ γάλα. «Φοβάμαι μήπως δημιουργήσω φλέγμα,» εξηγεί.

Ερωτηθείς για το υπόλοιπο της διατροφής του, γελάει συγκρατημένα. «Θα μπορούσα να μακρηγορήσω, αλλά δεν είναι ούτε κάτι καινούριο αλλά ούτε και μαγικό πράγμα, έτσι δεν είναι; Οι κάτοικοι της περιοχής Punjabi γνωρίζουν τη σημασία των όσων τρώνε και πίνουν, αλλά τρώω μόνο το ελάχιστο απ’ αυτό πουχρειάζομαι: λίγο daal και roti, Gobi και chai – πιθανώς θα είχα πεθάνει εάν ήμουν χορτάτος όλη την ώρα.»

Ο Singh τρέχει περίπου 10 με 15χλμ κάθε μέρα – «πρέπει συνεχώς να έχεις τον κινητήρα σε εγρήγορση» – και στα 94 του, έγινε αφίσα για την Adidas, μαζί με τον David Beckham και τον Jonny Wilkinson.

«Δεν ενδιαφέρομαι πραγματικά για τα χρήματα, τα δίνω όλα σε φιλανθρωπίες,» λέει για τη συμφωνία της χορηγίας του. «Τα χρήματα μπορούν να αποταμιευτούν και να ξοδευτούν καθώς και να χαθούν και να εξοικονομηθούν. Στην ηλικία μου είναι όμορφο απλά το να κάνεις κάτι τέτοιο. Μα ελάτε, ποιος θα ήθελε να μιλήσει σ’ αυτόν τον μεγάλης ηλικίας άνθρωπο; Όλοι τώρα! Και είναι λόγω του τρεξίματος που όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να μου δείχνουν τόσο πολύ αγάπη. Δείτε πόσο ευλογημένος είμαι. Υπάρχει λόγος να μην είμαι ευτυχισμένος;» Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com