Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ

Σε αλλαγές στη διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων και στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται από τους επιχειρηματίες μόνο ως όχημα για να αποφεύγουν ποινικές ευθύνες, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου προανήγγειλε ότι οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα «είναι θέμα εβδομάδων»...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, το 2005 είχαν κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 μόνο 5 έως 7 επιχειρήσεις ενώ στο τέλος του 2011 εκκρεμούσαν 2.000 αιτήσεις! Για τον λόγο αυτό ο κ. Παπαϊωάννου έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τα τρωτά σημεία του άρθρου 99.

Στην πράξη, όπως επισημαίνει, «παρατηρείται κατάχρηση του δικαιώματος από πολλές επιχειρήσεις που βρίσκουν ασφαλή διέξοδο αποφυγής των άμεσων υποχρεώσεών τους προς τους εργαζομένους και το Δημόσιο, αλλά και της ποινικής ατιμωρησίας τους».

Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες για τη σύσταση και τη λειτουργία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κινήθηκαν και τα μέλη της επιτροπής που συνέταξαν το νομοσχέδιο για τις προσωπικές εμπορικές εταιρείες.

Η αναμόρφωση του νομοθετικού πλέγματος για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες ήταν περισσότερο από αναγκαία καθώς η δομή τους στηρίζεται σε βασιλικό διάταγμα του 1885 που εκ των πραγμάτων είναι πλέον παρωχημένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει για πρώτη φορά ότι ο θάνατος εταίρου ή η πτώχευση δεν συνιστά αυτοδικαίως και λόγο λύσης της εταιρείας.

Επιπλέον, ο κ. Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να παραχωρηθεί το κτίριο που στεγάζεται η Σχολή Εθνικής Αμυνας για την επέκταση του Πρωτοδικείου Αθηνών στα δικαστήρια της Ευελπίδων, και το κτίριο των παλαιών καπναποθηκών Κεράνης για τη στέγαση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com