Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

FT DEUTSCHLAND: H ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

Η πρόσφατη αναφορά της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, αποσκοπούσε στην αποστολή του εξής μηνύματος: Μεριμνούμε για το ζήτημα και είμαστε εδώ. Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρατηρείται αυξημένη νευρικότητα για το θέμα της Ελλάδας, παρά τον επιτυχή δανεισμό Ιταλίας και Ισπανίας στις χρηματαγορές...

Η τελευταία πράξη του αιώνιου δράματος για το χρέος άρχισε. Γιατί χωρίς συμφωνία με τις τράπεζες δεν υφίσταται δεύτερο πακέτο βοήθειας. Και χωρίς νέο πακέτο βοήθειας, ένα μόνο πράγμα απομένει στους Έλληνες: η χρεοκοπία.

Ο υπουργός ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα του 2011 ανήλθε στο 9,5% του ΑΕΠ, δηλαδή μισή ποσοστιαία μονάδα περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Αιτία αποτελεί η ύφεση, στην οποία έχει βυθιστεί η οικονομία με τα συνεχή προγράμματα λιτότητας και τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων. Αλλά και τα επόμενα χρόνια μάλλον θα είναι πικρά. Και μόνο γι’ αυτό τα πακέτα διάσωσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα.

Αλλά ένα ακόμα πρόβλημα αποτελούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και τα ταμεία για το «κούρεμα» του χρέους. Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν σχεδόν καθόλου. Χθες, συναντήθηκε ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα με τον έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα. Δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων. Απλώς, παρασκηνιακά και οι δύο πλευρές διασπείρουν φήμες.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, τραπεζικοί κύκλοι έλεγαν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ‘κολλήσει’.Το θέμα είναι ότι οι τράπεζες απαιτούν πλέον μεγαλύτερη συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

«Τα κράτη της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ πρέπει κατ’ αρχάς να ετοιμαστούν για απώλειες τόσο υψηλές όσο και για τους ιδιώτες πιστωτές», λέει για παράδειγμα ο Βίλεμ Μπουίτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup. «Στο τέλος μάλιστα, τα κράτη θα αναγκαστούν να ξεγράψουν τελείως τα δάνειά τους» τονίζει ο ίδιος.

Ανοιχτό παραμένει όμως το ζήτημα του αν τα κράτη της Ευρωζώνης και ειδικά η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού θα δεχτεί να δώσει μεγαλύτερη χρηματοδοτική βοήθεια. Μετά την επίσκεψη της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, διαπραγματευτικοί κύκλοι λένε ότι δεν μπορεί να δεχτεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγαλύτερη επιβάρυνση. Κυρίως το FDP δεν προτίθεται να δώσει και άλλα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Φραγκφούρτη διαμηνύουν ότι η μέχρι τώρα προγραμματισμένη χρηματοδοτική βοήθεια δεν είναι αρκετή. Αντί για 130 δις. ευρώ το νέο πακέτο βοήθειας πρέπει να ανέλθει σε 140 με 150 δις. ευρώ.

Οι σημαντικότεροι πολιτικοί και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο αφήνουν να διαφανεί ότι θέλουν επιτέλους να απαλλαγούν από το ελληνικό ζήτημα. Πρέπει να τελειώνουμε, λένε και στη γερμανική κυβέρνηση. Το πολύ δύο εβδομάδες και μετά πρέπει να είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους.

Γιατί θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες έξι εβδομάδες για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να μπορέσουν να εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα. Ή, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, να ληφθούν μέτρα για την πρώτη κρατική χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com