Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Δεύτερη μεγάλη ανακάλυψη για πετρέλαιο έκανε η νορβηγική Statoil στη Θάλασσα του Μπάρεντς σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ προέβλεψε ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων στην περιοχή...

Το νέο πετρελαϊκό κοίτασμα, που λέγεται Havis, υπολογίζεται στα 200 με 300 εκ βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Σε συνδυασμό μάλιστα με την προηγούμενη πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος Skrugard, η παροχή αυξάνεται στα 400 με 600 εκ βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, δήλωσε η Statoil.

«Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό», είπε ο John Olaisen, αναλυτής στην εταιρεία τραπεζικών επενδύσεων Carnegie με έδρα το Όσλο. «Πρόκειται για ένα σημαντικό στρατηγικό κεφάλαιο σε μια νέα πετρελαϊκή περιοχή, επομένως είναι καλό..Θα μπορούσε κανείς τώρα να αναμένει περισσότερες ανακαλύψεις πετρελαίου στην περιοχή μετά από αυτό».

Η κοινοπραξία Shell και ExxonMobil, Nam, επίσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται για την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος σε ξηρά στην Ολλανδία από το 1995, κοντά στο Ee.

Η παραγωγή στην περιοχή της Νότιας Metslawier, που εκτιμάται περίπου στα 4δις κυβικά μέτρα αποθεμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι, και να διαρκέσει μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η περιοχή της Αρκτικής κατέχει το 25% των παγκόσμιων υδρογονανθράκων.

Η Νορβηγία είναι η 8η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη σε φυσικό αέριο. Η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί από το 2001, μετά από μια σειρά παράκτιων ανακαλύψεων το περασμένο έτος.

Finding oil in the Norwegian part of the Barents Sea had until recently proven to be very difficult.

Η ανακάλυψη πετρελαίου στο νορβηγικό τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς μέχρι προσφάτως, θεωρείτο πολύ δύσκολη.

Η Statoil θεωρεί ότι τώρα θα βρεθεί περισσότερο πετρέλαιο στην περιοχή γύρω από το Havis. «Θεωρούμε ότι τώρα καταλαβαίνουμε την γεωλογία της περιοχής και καταφέραμε να σπάσουμε τον κώδικα». Η παραγωγή στο Havis αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος της δεκαετίας.

Οι εταίροι στην τελευταία ανακάλυψη πετρελαίου είναι οι Statoil (50%), η ιταλική Eni (30%) και η νορβηγική κρατική Petoro (20%).

Ιστορικό
Η πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές Αρκτική καθίσταται ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη καθώς η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο πολλά είδη στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, την κάνει όμως πιο «πλωτή». Μέχρι και 25% του παγκόσμιου πετρελαίου που δεν έχει ανακαλυφθεί μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ο Β. Πόλος και η περιοχή της Αρκτικής δεν ανήκουν σε καμία χώρα. Οι χώρες γύρω από την Αρκτική, ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Νορβηγία και Δανία (Γροιλανδία) έχουν οικονομική ζώνη 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές τους.

Τον Αύγουστο του 2007, ένας ρωσικός παγοθραύστης έφθασε στο Β. Πόλο και ένα μίνι ρωσικό υποβρύχιο τοποθέτησε μια ρωσική σημαία από τιτάνιο στον βυθό της θάλασσας. η κίνηση ερμηνεύτηκε ως αξίωση της Ρωσίας στο βυθό του Β. Πόλου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του.

Η Νορβηγία καλύπτει 10-18% της ζήτησης πετρελαίου της ΕΕ και περίπου 15% φυσικού αερίου. Η χώρα, μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, είναι 3η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com