Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

«ΠΟΛΙΚΟ» ΨΥΧΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Προβλήματα στην κυκλοφορία έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αρκετά σχολεία δεν λειτουργούν. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί για το επόμενο διήμερο...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς, τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, για να είναι ασφαλής η πρόσβαση των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα λόγω του παγετού.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί σε Αλεξανδρούπολη και Φλώρινα, με τον θερμόμετρο να πέφτει στους -10 βαθμούς Κελσίου. Ήλιος με δόντια στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία στις 8 το πρωί έφτασε στους -7 βαθμούς Κελσίου. Ίδιο σκηνικό στην Καβάλα και τις Σέρρες με το θερμόμετρο, το πρωί, να υποχωρεί στους -8 και -7 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα.

Συνθήκες παγετού επικρατούν από το πρωί στη Θεσσαλία, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στο Βόλο (-4 βαθμοί Κελσίου).

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Κλειστή είναι η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το ύψος του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου, καθώς και ο δρόμος από τη Βαρυμπόμπη ώς τον Αγιο Μερκούριο.

Μόνο με αλυσίδες επιτρέπεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ έως το καζίνο. Κλειστή προς Κατσιμίδι η οδός Τατοΐου-Κατσιμιδίου.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί πυκνή χιονόπτωση κάλυψε το τμήμα της εθνικής οδού από το 146 χλμ. έως το 160 χλμ., στην περιοχή της Αρκίτσας. Η παρέμβαση των ειδικών μηχανημάτων κράτησε τον δρόμο ανοιχτό, όπως άλλωστε και όλη τη νύχτα, σε διάφορα σημεία.

Πάντως, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών μετά τα Βίλια προς Θήβα, η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Απαγορευτικό απόπλουΛόγω των θυελλωδών ανέμων είναι σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ δεν εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Πρίνου - Καβάλας και Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Κλειστά σχολεία - Ενόχληση στο υπουργείο

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία: σε όλο τον νομό Ευρυτανίας, στους δήμους Διρφίων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια, στην περιοχή της Αμφίκλειας και στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα στην περιοχή της Υπάτης.

Επίσης, ορισμένα περιφερειακά σχολεία της Λαμίας άνοιξαν στις 10 το πρωϊ.

Στην Αττική, κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στο Μενίδι, στους Θρακομακεδόνες, στον Ωρωπό και στο Πόρτο Ράφτη. Τα υπόλοιπα σχολεία λειτούργησαν κανονικά.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας, αλλά και διευθυντές εκπαίδευσης δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το κλείσιμο σχολείων, χωρίς να έχουν εισηγήσεις, από δημάρχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία που έκλεισαν σε περιοχές όπως για παράδειγμα Μαρκόπουλο ή το Κορωπί, ουσιαστικά δεν είχαν λόγο.

Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας αναφέρει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης τα κατά την εκτίμησή του προβλήματα, σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών και αναφέρεται επίσης στη δυνατότητα λειτουργίας του σχολείου σε σχέση με ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής Εκπαίδευσης εισηγείται στους δημάρχους τη διακοπή ή μη, της λειτουργίας των σχολείων του δήμου, ενώ ο δήμαρχος εκδίδει τη σχετική απόφαση, την οποία και κοινοποιεί στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Πλέον, την αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων, την έχουν οι δήμοι που συνεργάζονται με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.

Σφοδρή χιονόπτωση στη Φθιώτιδα

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η συγκοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Φθιώτιδας παρά το γεγονός ότι μέχρι τα ξημερώματα σημειώθηκε σφοδρή χιονόπτωση. Ακόμη και η πόλη της Λαμίας έχει έως και 5 εκατοστά χιόνι, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή.

Τα μηχανήματα έχουν ανοίξει τους δρόμους από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα.

Εξάλλου, στην περιοχή της Θήβας η κυκλοφορία προς τα χωριά Λουτουφί, Μελισσοχώρι, Καπαρέλλι, Πλαταιές και Λεύκτρα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, στις 9.30 θα ανοίξουν τα σχολεία της Δομβραίνας, Ελλοπίας, Ξηρονομής, Χωστίων Βάγιων, Νεοχωρακίου, Ελεώνα και Υπάτου, ενώ τα σχολεία στην πόλη της Θήβας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Προβλήματα στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου και Ιασίου. Εξάλλου, εξαιτίας ισχυρών ανέμων, οι τοπικές αστυνομικές αρχές προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, επί της Εγνατίας Οδού, από τον κόμβο Ιάσμου έως τον κόμβο Βαφέικων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει, εξάλλου, στην επαρχιακή οδό Κατερίνης - Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλμ. και στο 50ό χλμ., Μικρό Ελευθεροχώρι).

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, καθώς, επίσης, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Περιβόλι, Μέτσοβο και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας).

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα «3-5 Πηγάδια» και «Σέλι», στην Ημαθία, καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους Άρνισσας - Αγ. Αθανασίου (από το 12ο χλμ.) στην Πέλλα, και Καστανερής - Λιβαδίων (από το 3ο χλμ.) στο Κιλκίς.

Στη Θεσσαλία, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το Βόλο προς τη Ζαγορά Πηλίου (άνω κλάδος, από το 5ο έως το 44ο χλμ.) και στην εθνική οδό Τρικάλων - Άρτας (από Ελάτη έως γέφυρα Αλεξίου, 26ο έως 75ο χλμ.). Το ίδιο ισχύει σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Προβλήματα στα Χανιά

Στα ορεινά των Χανίων -κυρίως στο οδικό δίκτυο- αναφέρθηκαν τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει και τη δυτική Κρήτη.

Εκτός από τις μικρές, κατά μήκος του οδικού δικτύου, κατολισθήσεις και καταπτώσεις από χώματα και πέτρες, ήταν κλειστοί λόγω της χιονόπτωσης οι επαρχιακοί δρόμοι, από Ασκύφου μέχρι την Ίμπρο στο ύψος των Λάκκων, καθώς και ο δρόμος για τον Ομαλό, στο ύψος του Σέμπρωνα.

Κλειστή από το 17ο χιλιόμετρο ήταν και η οδική αρτηρία από Χανιά προς Ομαλό.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της αντιπεριφέρειας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τη διάνοιξη των δρόμων από μηχανήματα των δήμων και της αντιπεριφέρειας.

Λόγω αδυναμίας πρόσβασης, κλειστά παρέμειναν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία σε Κάνδανο, Ροδοβάνι και Ασή Γωνιά.

Καταφύγια για αστέγους στην Αθήνα

Λόγω της κακοκαιρίας, θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων μετατρέπονται σε καταφύγια:

Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας
Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης
Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 210 5246515 και 210 5239465. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.

Καταφύγια στη Θεσσαλονίκη

Στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους προσφέρει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία:

Ε’ ΚΑΠΗ, Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (τηλ.2310 838601)
13ο Γυμνάσιο, Εθνικής Αμύνης 26, από τις 9:30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.
Β’ ΚΑΠΗ , οδός Λαγκαδά 35 , από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του Θάσος 6

Απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε τους επιβάτες του πλοίου «Θάσος 6», το οποίο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσε να δέσει το απόγευμα της Δευτέρας στο λιμάνι της Θάσου, προερχόμενο από Κεραμωτή.

Το πλοίο, το οποίο μετέφερε 104 επιβάτες, 9 ΙΧ αυτοκίνητα, 5 φορτηγά και 1 λεωφορείο, λόγω των ισχυρών ανέμων, παρασύρθηκε και προσάραξε σε αβαθή.

Τελικά, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν, μετά από ώρες, με ασφάλεια στο λιμάνι με τη βοήθεια γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήματος από την ξηρά, που επιστρατεύθηκε γι αυτόν τον λόγο. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 6.35 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 4:30 τα ξημερώματα.

Το πλοίο παραμένει στα αβαθή και εντός της ημέρας αναμένεται ρυμουλκό στην περιοχή, προκειμένου να το βοηθήσει να δέσει στο λιμάνι και να αποβιβάσει τα οχήματα.

Nέο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης

Αλλαγή του καιρού από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά αναμένεται, σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Κύριο χαρακτηριστικό, οι ισχυρές χιονοπτώσεις αρχικά και έντονες βροχοπτώσεις αργότερα και ενίσχυση των ανέμων στο Ιόνιο.

Σε όλη τη δυτική Ελλάδα με εξαίρεση ίσως τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα Ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι νότιοι άνεμοι στα Δυτικά θα ενισχυθούν στα 8-9 μποφόρ και πιθανώς στο Ιόνιο στα 10 μποφόρ.

Ταυτόχρονα το βράδυ στο Ιόνιο και τα Νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Την Πέμπτη ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και στις περισσότερες πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας.

Σταδιακά όμως θα περιοριστούν στα ορεινά και στα πεδινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες που κατά διαστήματα στα Δυτικά, τα Νότια και το Ανατολικό Αιγαίο θα είναι ισχυρές.

Την Παρασκευή οι ισχυρές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα περιοριστούν στα ορεινά της Ηπείρου και τα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας κυρίως της Δυτικής.

Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη, κυρίως στα βόρεια του Νομού, γρήγορα όμως την Πέμπτη θα περιοριστούν στα ορεινά. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com