Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ... ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΠΟΡΩΝ

Σε κατάρρευση τμήματος του ιστορικού και διατηρητέου τεμένους Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου οδήγησε η αδιαφορία, παρότι το τζαμί τελεί επί δύο δεκαετίες υπό αναστήλωση. Για την υπόθεση διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ενώ εξηγήσεις για την κατάρρευση του οθωμανικού μνημείου ζήτησε η Τουρκία...

Η κατάρρευση της πρόσοψης Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη συνέβη την περασμένη Δευτέρα, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στους κατοίκους και για την τύχη των υπόλοιπων μνημείων του νησιού.

Μιλώντας στη «Ροδιακή», ο μηχανικός της διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης του δήμου Κ. Μάγος επισήμανε πως έχουν γίνει οι μελέτες προκειμένου να αναστηλωθεί και να γίνει μάλιστα πιο γερό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πόροι. Σύμφωνα με τον ίδιο το τζαμί αυτό καθ’ αυτό δεν κινδυνεύει και πως η υπηρεσία έχει καταθέσει από το 2004 ολοκληρωμένη μελέτη ολόκληρου του τεμένους προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο. Μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει 9 προσπάθειες χρηματοδότησης σε φορείς, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, η Ε.Ε. και διάφορα ιδιωτικά ινστιτούτα, που δυστυχώς όμως δεν ευδοκίμησαν.

Πρόσθεσε πως ο υπουργός Πολιτισμού είναι ενήμερος για τις προσπάθειες χρηματοδότησης του τεμένους, γεγονός που αποδεικνύει αδιαφορία.

Η υπόθεση πάντως προκάλεσε και την παρέμβαση του Γενικού Προξένου της Τουρκίας Aydin Ilhan Durusoy. Με επιστολή του συγκεκριμένα προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, το δήμαρχο Ρόδου Στ. Κουσουρνά, τον αντιδήμαρχο Μ. Σαββή και την Έφορο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μάνια Μιχαηλίδου, διαμαρτύρεται για την κατάσταση του μνημείου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του: «Η κατάρρευση ενός μέρους του τζαμιού Ρετζέπ Πασά που είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία κοινής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου αντιμετωπίστηκε με βαθιά θλίψη.

Είναι κατανοητό ότι η εγκατάλειψη στο έλεος των συνθηκών της φύσης σε αναμονή των αρμοδίων για οικονομικούς πόρους και μελέτες για ένα χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τα 20 χρόνια, φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην κατάρρευση που προκλήθηκε. Συνεπώς, αυτό το χρονικό διάστημα απραξίας έκανε αναπόφευκτη την σημερινή κατάσταση, όπου και στην ουσία την προκάλεσε.

Ευχόμαστε εγκάρδια αυτός ο χώρος ιστορικού και αρχιτεκτονικού κάλλους που είναι σε μία από τις πιο ξεχωριστές πλατείες της Ρόδου, να αναστηλωθεί σύντομα με τρόπο που να ταιριάζει στην ιστορική ιδιαιτερότητα και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του και να αποκτήσει ξανά την παλαιά του μορφή. Σε αυτό το θέμα πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αρχές και οι οργανισμοί της Ρόδου και της Ελλάδας, θα πράξουν δεόντως». Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com