Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΦΡΑΙΜ

Σε κελί της Ε΄ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού θα παραμείνει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος μετήχθη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα από την ΓΑΔΑ, όπου διανυκτέρευσε...

Η συγκεκριμένη πτέρυγα χρησιμοποιείται για τους λεγόμενους οικονομικούς κρατούμενους και γενικότερα για περιπτώσεις που δεν αφορούν βίαια αδικήματα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού δεκάδες ιερείς, ιερομόναχοι και μοναχές. Διαμαρτύρονται για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.

Από νωρίς το πρωί, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, κρατώντας πλακάτ και αναμένοντας τα αυτοκίνητα της ασφάλειας που μετέφεραν τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου στις φυλακές.

Προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησης ετοιμάζουν οι συνήγοροί του

Σε λίγη ώρα εξάλλου, οι συνήγοροί του Άρης Χαραλαμπάκης και Σπύρος Αλεξανδρής θα πάρουν από το Εφετείο αντίγραφο του βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου. Το βούλευμα δημοσιεύθηκε και καταγράφηκε στο βιβλίο βουλευμάτων σήμερα, οπότε οι συνήγοροι του κατηγορούμενου μοναχού μπορούν να το παραλάβουν και αφού μελετήσουν το σκεπτικό των Εφετών για την προφυλάκιση να ετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι συνήγοροι θα ενημερωθούν για τις απόψεις που σχημάτισε το Συμβούλιο ως προς την αναγκαιότητα προσωρινής κράτησης του Εφραίμ, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη κίνησή τους. Η πιθανότερη εκδοχή είναι να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης με αίτησή τους και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων, αντικρούοντας με επιχειρήματα τους λόγους που κρίθηκε ο εντολέας τους προσωρινά κρατούμενος.

Στο Εφετείο και μετά στη ΓΑΔΑ

Ο Εφραίμ μεταφέρθηκε στο Εφετείο προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης και αμέσως μετά οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ.

Το ένταλμα εκτέλεσε ο Εισαγγελέας Εφετών Κων. Τζαβέλλας παρουσία του συναδέλφου του Αντώνη Λιόγα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κατηγορούμενος μοναχός, δεν επικαλέστηκε ενώπιον των δύο Εισαγγελέων πρόβλημα υγείας και έτσι το διατακτικό που εκδόθηκε αφορά τη μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Έξω από την κεντρική είσοδο του Εφετείου συγκεντρώθηκαν προς συμπαράσταση του κατηγορουμένου μερικές δεκάδες κληρικοί, μοναχές, πιστοί και υποστηρικτές του Εφραίμ. Με την άφιξη της πομπής οι συγκεντρωμένοι, που προηγουμένως έψελναν, ξέσπασαν σε φωνές και χειροκροτήματα για τον κατηγορούμενο.

Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το Δημόσιο, κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για την διάπραξη νέων αδικημάτων.

Οι Εφέτες δέχθηκαν την θέση της συναδέλφου τους ανακρίτριας της υπόθεσης των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών», η οποία κρίνοντας τα στοιχεία της δικογραφίας, τις ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες που αποδίδονται στον κατηγορούμενο αλλά και την προσωπικότητα, την ισχύ και τις διασυνδέσεις του θεώρησε πως πρέπει να προφυλακιστεί.

Ο Εφραίμ βαρύνεται με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, σε απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις καθώς και με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου» και ορίζουν σε περίπτωση καταδίκης ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο μοναχός Αρσένιος, συνεργάτης του Εφραίμ στην υπόθεση των ανταλλαγών, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων μετά την απολογία του.

Η υπόθεση του Βατοπεδίου, για την οποία κατηγορούνται συνολικά 32 πρόσωπα, ξεκίνησε να ερευνάται από την Δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά από παραγγελία του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά. Η διερεύνηση της υπόθεσής «κόστισε» τη θέση δύο Εισαγγελέων Εφετών ο οποίοι παραιτήθηκαν από το Σώμα όταν έκριναν πως η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στην Βουλή λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων, αλλά δεν έγινε δεκτή η άποψη τους.

Με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικών διώξεων, την ανάκριση ανέλαβε η Εφέτης Ειρήνη Καλού ενώπιον της οποίας απολογήθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου η ηγούμενος Εφραίμ μετά από δύο προθεσμίες που είχε λάβει. Η πρώτη, τον Σεπτέμβριο, λόγω αποχής των δικηγόρων και η δεύτερη τον Οκτώβριο εξαιτίας του ταξιδιού του κατηγορούμενου στην Ρωσία για την περιφορά της Αγίας Ζώνης σε πόλεις της χώρας. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com