Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΖΟΝΙΟ ΧΙΓΚΣ

«Απόδειξη για τις εξαιρετικές επιδόσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC)» χαρακτηρίζει τα νέα ευρήματα για το μποζόνιο Χιγκς ο Αλαν Μπαρ από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντονιστής της βρετανικής ομάδας του πειράματος ATLAS...

Ο δρ Μπαρ επισημαίνει την τεράστια επιτυχία του πειράματος στο CERN και, παρότι τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη καταληκτικά, εκφράζει την πεποίθησή του ότι εντός του επόμενου χρόνου η επιστημονική κοινότητα θα διαπιστώσει τεκμηριωμένα κατά πόσο υπάρχει το μποζόνιο Χιγκς στη μορφή που προβλέπει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής.

«Πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι το Καθιερωμένο Μοντέλο θεωρείται ατελές, καθώς περιγράφει μόνο το 5% του σύμπαντος, το οποίο αποτελείται από άτομα. Αυτό που θα μάθουμε από τον LHC για το υπόλοιπο 95% του σύμπαντος θα παραμείνει πιθανότατα ένα ανοιχτό ερώτημα για τα πολλά χρόνια ακόμη», καταλήγει ο διακεκριμένος φυσικός.

Αισιόδοξη εμφανίζεται μεγάλη μερίδα των επιστημόνων ότι εντός του 2012 θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην αναζήτηση του «σωματιδίου του θεού» και είναι πολύ πιθανό το προσεχές έτος το θεμελιώδες αυτό ερώτημα της σωματιδιακής φυσικής να βρει την οριστική του απάντηση.

Σύμφωνα με τον Τόνι Γουίντμπεργκ από το Τμήμα Φυσικής της Οξφόρδης και μέλος της ομάδας ATLAS, εάν οι ενδείξεις για την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς επιβεβαιωθούν τον επόμενο χρόνο, απαιτείται η ύπαρξη νέας φυσικής στο ενεργειακό καθεστώς του LHC. «Η εν λόγω ανακάλυψη θα γίνει η αρχή μιας νέας περιπέτειας».

Είναι πιθανό, όμως, οι έρευνες στο CERN μπορεί να αποδείξουν ότι το σωματίδιο του θεού δεν υπάρχει. Σε αυτή τη περίπτωση, οι επιστήμονες θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. «Στην περίπτωση που αποκλείσουμε την ύπαρξη του μποζονίου σύμφωνα με το Καθιερωμένο Μοντέλο, θα πρέπει να εξηγηθεί πως τα σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια αποκτούν τη μάζα τους», σχολιάζει σχετικά ο δρ Γουίντμπεργκ.

Ενθουσιώδης είναι και η αντίδραση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στα ευρήματα του CERN σχετικά με την ύπαρξη του «σωματιδίου του θεού. Από τις αναλύσεις των πειραμάτων ATLAS και CMS είναι εμφανής η τεράστια πρόοδος που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στην αναζήτηση για του μποζονίου Χιγκς και τον περιορισμό της μάζας του - εάν υπάρχει - σε μία πολύ μικρή περιοχή, διευκρινίζει σε σχετική του ανακοίνωση.

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις για την ύπαρξή του. Η μάζα του, σύμφωνα με το πείραμα ATLAS, θα βρίσκεται σε μία περιοχή μεταξύ 116 GeV και 130 GeV (που ισοδυναμεί με 116 - 130 μάζες πρωτονίου) και σύμφωνα με το πείραμα CMS, στην περιοχή 115-127GeV.

Τα σωματίδια Higgs, που σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο αλληλεπιδρούν με τα άλλα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης και τους δίνουν μάζα, εάν υπάρχουν, ζούνε ελάχιστα στον κόσμο μας. Δημιουργούνται κατά τις συγκρούσεις των πρωτονίων και διασπώνται ακαριαία και μάλιστα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Και τα δύο πειράματα έχουν μελετήσει τα σωματίδια που, πιθανόν, να προκύπτουν από τους ποικίλους τρόπους διάσπασης του μποζονίου Χιγκς και παρατηρούν συνολικά ένα μικρό πλεόνασμα γεγονότων σε μία περιοχή μάζας γύρω στα 124-126 GeV.

«Πιστεύω ότι εντοπίσαμε κάτι πολύ σχετικό στο μποζόνιο Χιγκς» δήλωσε η Φαμπιόλα Τζιανότι, υπεύθυνη του πειράματος ATLAS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στη Γενεύη, στη διάρκεια σεμιναρίου με θέμα τα νέα ευρήματα.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τελικά συμπεράσματα», τόνισε η κ. Τζιανότι. «Χρειάζονται περισσότερες έρευνες και στοιχεία. Οι προσεχείς μήνες προμηνύονται ιδιαίτερα συναρπαστικοί... Δεν γνωρίζω ποια θα είναι τα πορίσματα», πρόσθεσε. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com