Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΤΡΙΣΕ: ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι κρίσιμης σημασίας για να συνεχισθεί η ευημερία και η επιρροή της στο νέο γεωπολιτικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί, υπογραμμίζει σε άρθρο του στο Reuters ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ...

Στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο κ. Τρισέ θεωρεί αναγκαίο τον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών των χωρών της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες χώρες - μέλη, όπως και τη διαμόρφωση απευθείας από την ευρωζώνη των δημοσιονομικών πολιτικών για τις χώρες που αποτυγχάνουν μόνιμα να πετύχουν τους στόχους τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, αυτό συνεπάγεται την υιοθέτηση μίας νέας έννοιας της εθνικής κυριαρχίας, με δεδομένη την πολύπλοκη αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ο ίδιος θεωρεί, ωστόσο, ότι θα είναι τελικά προς το συμφέρον όλων των πολιτών της ευρωζώνης να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Εκφράζει επίσης την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα θεσπίσει στο μέλλον ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, επαναδιατυπώνοντας την πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα επιβλέπει τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις πολιτικές ανταγωνισμού και θα επιβάλλει τις πολιτικές στις χώρες που δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Αναφέρει μάλιστα ότι θα μπορούσε κανείς να φαντασθεί τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ευρωπαϊκή Γερουσία και σημειώνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είχε τον ρόλο της Κάτω Βουλής. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να γίνει η εκτελεστική εξουσία και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποτελέσει τη δικαστική εξουσία. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com