Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

O Ράμσι Μπεταϊντ στέκεται ανάμεσα στο πλήθος μπροστά από κοινοβούλιο στην Τύνιδα. Είναι μέλος της οργάνωσης Ναβάτ, η οποία συνδιοργάνωσε μαζί με την Ακαδημία της Deutsche Welle τη συνάντηση για να νέα κοινωνικά δίκτυα...

Το συλλογικό μπλογκ στο οποίο είναι και αυτός μέλος ασχολείται από το 2004 με κοινωνικά και πολιτικά θέματα στην Τυνησία. Ακόμα και μετά την επανάσταση ο ρόλος των μπλογκ είναι σημαντικός, λέει ο Ράμσι Μπαταϊντ:

«Δεν μπορούμε μόνο να μεταδίδουμε πληροφορίες για γεγονότα. Μπορούμε να δημιουργούμε τα γεγονότα, να βλέπουμε που δεν πάνε καλά τα πράγματα, να βρίσκουμε λύσεις και να δούμε πως μπορούμε να συνεχίσουμε το δρόμο της επανάστασης».

Αρχή για νέες συνεργασίες
Οι περισσότεροι μπλόγκερ είχαν να παλέψουν με τη λογοκρισία την περίοδο του καθεστώτος Μπεν Αλί. Ο Μάρβεν Μπεν Μεασούντ ζούσε στη Γαλλία μέχρι το 2009 όπου σπούδαζε. Εκεί είχε ήδη ένα μπλογκ. Αργότερα όταν επέστρεψε στην πατρίδα του δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε όλες τις πηγές που ήθελε. Για παράδειγμα το youtube ήταν μπλοκαρισμένο. Μετά την επανάσταση ξεκίνησε και πάλι να γράφει. Συχνά τα κείμενά του είναι σατιρικά και λίγο πικρά:

«Προσπαθώ να περάσω κάποια μηνύματα με λίγο χιούμορ. Αυτή είναι η δική μου η συμβολή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν πολλά πράγματα, που είναι ενεργοί πολίτες. Ίσως να μην έχω το θάρρος και το χρόνο αλλά προσπαθώ μέσα από τα μπλογκ».

Στη συνάντηση που διοργανώνει η Ακαδημία της Deutsche Welle στην Τύνιδα συμμετέχουν νέοι από τη Γερμανία, το Μαρόκο, την Αλγερία, τη Μαυριτανία, τη Λιβύη και φυσικά την Τυνησία. Παράλληλα με τις συζητήσεις και τα διάφορα workshop έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε διάφορα μέρη στην πόλη όπου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη επανάσταση.

Για τον Μπεν Μεσαούντ η συνάντηση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν οι νεαροί μπλογκερ περισσότερα για το πώς λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα στις άλλες χώρες. Και γιατί όχι ίσως αποτελέσουν την αρχή κάποιων συνεργασίων. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com