Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κατάθλιψη που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως απόπειρα αυτοκτονίας, κατάχρηση ουσιών και αυτοτραυματισμό, παρουσιάζουν οι έφηβοι στην Ελλάδα, σε ποσοστό που αγγίζει το 29% στα κορίτσια και το 13% στα αγόρια, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας. Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της εταιρείας, το οποίο ξεκινάει αύριο στη Θεσσαλονίκη...

Σύμφωνα με στοιχεία ανακοίνωσης, με θέμα «Απόπειρες αυτοκτονίας στην εφηβική ηλικία», στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται οι αυτοκτονίες στις ηλικίες 13-20 ετών.
Το παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στους εφήβους, με ετήσια επίπτωση 3,8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στα αγόρια και 0,8 στα κορίτσια.

"Στην Ελλάδα, οι έφηβοι αποτελούν το 11% του πληθυσμού και ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι το ποσοστό όσων παρουσιάζουν καταθλιπτικό συναίσθημα μπορεί να φθάνει το 13% στα αγόρια και το 29% στα κορίτσια. Αποτέλεσμα των διαταραχών αυτών είναι το ενδεχόμενο, οι έφηβοι να οδηγηθούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως απόπειρα αυτοκτονίας, κατάχρηση ουσιών και αυτοτραυματισμό. Το μέγεθος του προβλήματος ενδέχεται να υποεκτιμάται, λόγω έλλειψης κατάλληλων υπηρεσιών, στις οποίες μπορούν να προσφύγουν και προβλέπεται να επιταχθεί λόγω της οικονομικής κρίσης", αναφέρεται - μεταξύ άλλων - σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Τέλος, στοιχεία μελέτης της τελευταίας 30ετίας δείχνουν μείωση της θνησιμότητας από βία στην ΕΕ των "27", συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Η μείωση αφορά κυρίως την περίοδο μετά το 1993.

Το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Capsis (26/11) και στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (27/11). Πηγή: enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com