Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΤΗΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ

Τις βλάβες που εμφανίζονται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ αναφέρουν ότι ανέστρεψαν σε κάποιες περιπτώσεις ερευνητές από το Νοσοκομείο Toronto Western στο Οντάριο του Καναδά. Με ποιον τρόπο; Με τη χρήση της τεχνικής της εν τω βάθει διέγερσης του εγκεφάλου η οποία αφορά τοποθέτηση ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένες περιοχές του. Όπως μάλιστα είδαν οι επιστήμονες , η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου προσέφερε και βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων σε ορισμένους ασθενείς...

Οι βλάβες του εγκεφάλου

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής των ερευνητών Αντρές Λοτσάνο «είναι γνωστό ότι στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ ο εγκέφαλος - και κυρίως ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου- εμφανίζει συρρίκνωση». Παράλληλα απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου ατόμων με τη νευροεκφυλιστική νόσο δείχνουν ότι ο κροταφικός λοβός ο οποίος περιέχει τον ιππόκαμπο, καθώς και μια δεύτερη περιοχή που ονομάζεται οπίσθια έλικα του προσαγωγίου, χρησιμοποιούν λιγότερη γλυκόζη από το φυσιολογικό. Το γεγονός αυτόμαρτυρεί ότι και οι δύο αυτές περιοχές που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μνήμη έχουν «κατεβάσει τον διακόπτη» της λειτουργίας τους.

Προσπαθώντας να αναστρέψουν αυτές τις βλάβες ο Λοτσάνο και οι συνεργάτες του κατέφυγαν στην εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου στο πλαίσιο της οποίας αποστέλλονται ηλεκτρικοί παλμοί στον εγκέφαλο μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων.

Εμφύτευση στην ψαλίδα

Η ερευνητική ομάδα εισήγαγε ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο έξι ατόμων που είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα. Οι ειδικοί τοποθέτησαν τα ηλεκτρόδια δίπλα στην ψαλίδα του εγκεφάλου – μια δέσμη νευρώνων η οποία μεταφέρει σήματα από και προς τον ιππόκαμπο. Τα ηλεκτρόδια έστελναν στον εγκέφαλο ηλεκτρικούς παλμούς 130 φορές το δευτερόλεπτο.

Τεστ που διεξήχθησαν έναν χρόνο μετά την εμφύτευση έδειξαν ότι η μειωμένη χρήση γλυκόζης από τον κροταφικό λοβό και την οπίσθια έλικα του προσαγωγίου ανεστράφη και στις έξι περιπτώσεις, σύμφωνα με δημοσίευση που έκαναν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Neurology».

Μεγέθυνση του ιππόκαμπου

Τώρα οι επιστήμονες από το Οντάριο μελετούν την επίδραση της… ηλεκτρικής θεραπείας στον ιππόκαμπο. Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Νευροεπιστήμης στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά τους δείχνουν πως ενώ σε τέσσερις από τους εθελοντές συνέχισε να παρατηρείται συρρίκνωση του ιππόκαμπου μετά τη διέγερση, σε δύο εξ αυτών η περιοχή εμφάνισε μεγέθυνση. «Στους δύο ασθενείς εμφανίστηκε αύξηση του όγκου του ιππόκαμπου κατά 5% και κατά 8% αντιστοίχως» ανέφερε στο συνέδριο ο Λοτσάνο χαρακτηρίζοντας το εύρημα «συναρπαστικό».

Εξετάσεις έδειξαν ότι τα δύο αυτά άτομα των οποίων ο ιππόκαμπος… μεγάλωσε παρουσίασαν βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων τους – κάτι που δεν συνέβη ωστόσο στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις.

Ηλεκτρική… γέννηση νέων νευρώνων

Παρότι ο Λοτσάνο αναφέρει ότι δεν γνωρίζει πώς ακριβώς δρα η θεραπεία, πρόσφατη μελέτη του σε ποντίκια μαρτυρεί ότι η ηλεκτρική διέγερση οδηγεί στη γέννηση νέων νευρώνων στον εγκέφαλο. Συγχρόνως στα ποντίκια η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου φαίνεται να προκαλεί την παραγωγή πρωτεϊνών που ενθαρρύνουν τη δημιουργία συνάψεων μεταξύ των νευρώνων.

Οι ερευνητές ξεκινούν τώρα κλινικές δοκιμές που θα περιλαμβάνουν περί τα 50 άτομα προκειμένου να ελέγξουν αυτά τα πρώτα αποτελέσματά τους.

Σημειώνεται ότι η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε περίπου 90.000 άτομα παγκοσμίως τα οποία πάσχουν από μια άλλη νευροεκφυλιστική νόσο, το Πάρκινσον. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com