Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Οι μέρες μικραίνουν και η εποχική κατάθλιψη μεγαλώνει. Και αν στην ηλιόλουστη χώρα μας η «κακοκεφιά του χειμώνα» δεν είναι τόσο διαδεδομένη, στη Βόρεια Ευρώπη αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Μια συσκευή που αναπτύχθηκε από φινλανδούς επιστήμονες υπόσχεται τώρα εύκολη και άμεση αντιμετώπισή της μέσω… ακουστικών...

Η νέα συσκευή βασίζεται στη «φωτοθεραπεία», η οποία έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική όχι μόνο για την εποχική αλλά και για άλλες μορφές κατάθλιψης. Αντί ωστόσο να ενεργοποιεί τον εγκέφαλο διοχετεύοντας το φως μέσω των ματιών, όπως γίνεται με τις υπάρχουσες μεθόδους, το «στέλνει» στις φωτοευαίσθητες περιοχές του μέσω των αφτιών!

Ευεργετική τεχνητή λιακάδα

Η φωτοθεραπεία γίνεται σήμερα με ειδικές λάμπες οι οποίες «λούζουν» τον ασθενή με έντονο φως – σχεδόν σαν αυτό του ήλιου. Μέσω του αμφιβληστροειδούς των ματιών το φως «ενεργοποιεί» τον εγκέφαλο προκαλώντας την έκκριση μελατονίνης και σεροτονίνης – χημικών που σχετίζονται με τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και το στρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οούλου στη Φινλανδία – χώρα με πολύ υψηλά ποσοστά εποχικής κατάθλιψης – ανακάλυψαν ωστόσο ότι ο εγκέφαλος δεν έχει ανάγκη από τα μάτια για να «δεχθεί» το φως. Διαθέτει ο ίδιος φωτοευαίσθητες περιοχές (τουλάχιστον 18 τον αριθμό) στις οποίες εντοπίζονται οψίνες – οι φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή.

Φως στον εγκέφαλο από τα… αφτιά

Με βάση αυτή την ανακάλυψη οι ερευνητές σκέφτηκαν να ενεργοποιήσουν απ’ ευθείας τον εγκέφαλο χωρίς την «παρέμβαση» των ματιών. Σε συνεργασία με την εταιρεία Valkee ανέπτυξαν μια συσκευή η οποία μοιάζει με i-Pod και διοχετεύει την απαραίτητη καθημερινή δόση «λιακάδας» μέσω των αφτιών, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικούς φακούς κρυμμένους μέσα σε ακουστικά.

Μια κλινική δοκιμή που έγινε σε 89 εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από εποχική κατάθλιψη έδειξε ότι 74-79% από αυτούς θεραπεύθηκαν εντελώς από τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας τη συσκευή για 8 ως 12 λεπτά την ημέρα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο για τις Αγχώδεις Διαταραχές και τις Διαταραχές της Διάθεσης. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com