ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΟ EUROGROUP Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 6Η ΔΟΣΗΣ
Η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία θα παρουσιασθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου βοήθειας...
Επί τάπητος θα βρεθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι εκτός από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και η μείωση των επιτοκίων, σημειώνεται στην έκθεση.
Νωρίτερα, την Παρασκευή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η έκθεση των επιθεωρητών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει παραδοθεί ακόμα.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς, δηλώνουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι το χρέος θα πρέπει να μειωθεί προς το 120% του ΑΕΠ από 150% περίπου σήμερα, ενώ τονίζουν ότι απαιτείται «μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».
Η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ σημαίνει ότι το «κούρεμα» θα διαμορφωθεί στο 50% περίπου.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω του PSI, δηλαδή το ύψος του «κουρέματος», θα πρέπει να λυθεί μέχρι την Τετάρτη, λένε οι ίδιες πηγές, ενώ στο Ecofin, το πρωί του Σαββάτου, θα αποφασισθούν τα μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το βράδυ του Σαββάτου ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρουν έναν κοινό παρανομαστή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Το πρωί της 23ης Οκτωβρίου ξεκινούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους «27», η δε Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, δηλαδή των «17», είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα.
Στην κοινή δήλωση Μέρκελ - Σαρκοζί, την Πέμπτη, αναφέρεται για την Ελλάδα ότι «βασιζόμενοι στην έκθεση της τρόικας και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η Γαλλία και η Γερμανία απαιτούν να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα επιβάλλει τη βιωσιμότητα».
Η δυναμική του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της τρόικας (το προσχέδιο της οποίας δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη), ενώ κρίνουν ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Παρ' όλα αυτά, εισηγούνται την εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη πως η 6η δόση θα εκταμιευθεί πριν τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία χώρα μας.
Ουσιαστικά, ο Αμαντέου Αλταφάζ ξεκαθάρισε ότι δεν διακυβεύεται η καταβολή της δόσης.
Όπως είπε, η απόφαση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ θα ληφθεί σήμερα από το Eurogroup, ενώ η απόφαση για το μερίδιο του ΔΝΤ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις αρχές Νοεμβρίου.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν προβλέπει ότι το κρατικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί στα 385 δισ. ευρώ ή 181,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ξεπενρά τα 420 δισ. ευρώ (198% του ΑΕΠ) εάν συνεκτιμηθούν δάνεια με εγγυήσεις που ίσως κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
«Λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο βάσει του οποίου η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί θα είναι ασθενής, αυτό δεν θα επαρκέσει για να μπορεί να περιγραφεί το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο» επισημαίνεται.
Παράλληλα, στην έκθεση αποκαλύπτεται πως εκκρεμούν προς διευκρίνιση πρόσθετα μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Ρεν: Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση
«Η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική και πρώτα απ' όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, εν όψει του Eurogroup σήμερα Παρασκευή και των δύο Συνόδων Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν η μία την Κυριακή και η άλλη το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.
Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti, ο κ. Ρεν σημειώνει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.
«Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί», με βάση διάφορες μετρήσεις, προσέθεσε.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε πως η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση το Νοέμβριο, όπως ήταν σχεδιασμένο, εφόσον η ελληνική Βουλή περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF), είπε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην πρόσβαση του στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και σημείωσε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί νωρίτερα ο μόνιμος ευρωμηχανισμός (ESM), δηλαδή από το 2012 αντί για τα μέσα του 2013 που είναι προγραμματισμένο.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, εξετάζεται η συγχώνευση των δύο μηχανισμών από τα μέσα του 2012, ώστε η «δύναμη πυρός» να αυξηθεί στα 940 δισ. ευρώ (440 ο EFSF και 500 ο ESM). Πηγή: in.gr