ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΛΕΕΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖEΛΟΣ
«Οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων», τονίζει σε δήλωσή του την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες μισθωτών και συνταξιούχων για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναδιάρθρωση του χρέους στις παροχές και τις συντάξεις...
«Για τον σκοπό αυτό», τόνισε ο υπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Άρα, με τον τρόπο αυτό δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.»
Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση ουσιαστικά κατά των τραπεζιτών, λέγοντας ότι άλλο είναι «οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι».
Συγκεκριμένα, όπως είπε, «όσοι, όμως, επιχειρούν να κρύψουν πίσω από την δήθεν ανησυχία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία, την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι μετοχικές σχέσεις στις τράπεζες, μετά την επανακεφαλαιοποίηση και την πλήρη εξυγίανσή τους, ας μη συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτό το επιχείρημα γιατί δεν τους οδηγεί πουθενά. Είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι».
«Πουλήστε περιουσιακά στοιχεία»
Δεν θα κινδυνεύσουν οι συντάξεις σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο λόγω του «κουρέματος» του χρέους, διαβεβαίωσε νωρίτερα, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι δεν είναι σαφές εάν θα εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα», καθώς είναι σε εξέλιξη η σχετική διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε:
«Ακόμη κι αν συμπεριληφθούν τα ομόλογα των ταμείων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν μόνοι τους να βρούν λύση».
Ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι θα υπάρξει κρατική στήριξη, ενώ υπογράμμισε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να ρευστοποιηθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων.
H περιουσία των ασφαλιστικών φορέων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα υπολογίζεται σε 22 με 24 δισ. ευρώ. Αν το «κούρεμα» είναι 50% τότε η περιουσία τους μειώνεται στα 11-12 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (περίπου 5,2 δισ. ευρώ). Tο ΙΚΑ έχει σε ομόλογα 2,2 δισ. ευρώ.
Μεγάλα ποσά έχουν ακόμα το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ.) αλλά και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αντιθέτως, μικρότερα ποσά, περίπου 88 εκατ. ευρώ, έχει σε ομόλογα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατ. ευρώ στο ΤΕΒΕ).
Το α΄φετινό εξάμηνο η περιουσία των Ταμείων υπολογίζεται σε 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22 είναι σε ελληνικά ομόλογα.
Μεγάλες απώλειες έχουν και από τις επενδύσεις τους σε μετοχές. Συνολικά, έχουν σε μετοχές -κυρίως τραπεζικές- περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι ένα νέο «ψαλίδι» σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής μίας ακόμα έκτακτης εισφοράς σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μάλλον θα μείνει στο συρτάρι, καθώς ήδη οι εισφορές στη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και η τρόικα θεωρεί ότι πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πηγή: in.gr