ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 100.000 ΕΥΡΩ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ FACEBOOK
Το Facebook ίσως κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ, μετά την αποκάλυψη Αυστραλού φοιτητή της νομικής οτι η συγκεκριμένη … ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχε κρατήσει 1200 σελίδες με προσωπικά δεδομένα του, τα περισσότερα από τα οποία υποτίθεται οτι είχε σβήσει...
Ο 24χρονος Max Schrems, ζήτησε αντίγραφο των δεδομένων του, μένοντας έκπληκτος με την έκταση των πληροφοριών που υπήρχαν από την τρίχρονη παραμονή του στην ιστοσελίδα, παρ’όλο που ο ίδιος είχε διαγράψει τα περισσότερα από αυτά.
Ανάμεσα στις 1200 σελίδες δεδομένων υπήρχαν αρνήσεις σε friend requests, πληροφορίες που αφορούσαν περιπτώσεις όπου έβγαλε φίλους από τη λίστα του καθώς επίσης και όλες τις συζητήσεις που είχε κάνει εντός της ιστοσελίδας. Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονταν φωτογραφίες από τις οποίες ο ίδιος είχε αφαιρέσει τα tags που τον αφορούσαν, όλα τα events που παρακολούθησε, όλα αυτά στα οποία ποτέ δεν απάντησε, όλα τα poke και τις διευθύνσεις ανθρώπων που είχε αλληλογραφήσει.
«Ανακάλυψα οτι το Facebook είχε διατηρήσει άκρως προσωπικά μηνύματα που είχα γράψει και μετά σβήσει, τα οποία εάν δημοσιοποιούνταν θα μπορούσαν να ζημιώσουν τη φήμη μου» είπε ο Schrems σε χθεσινή του συνέντευξη. Επιπλέον σχολίασε οτι με τον να κρατάει δεδομένα σε τέτοιο βαθμό το Facebook, εξομοίωνε τις πρακτικές του με αυτές της CIA ή της KGB. «Η πληροφορία είναι δύναμη και πληροφορίες που αφορούν ανθρώπους είναι δύναμη ενάντια στους ανθρώπους. Είναι τρομακτικό το γεγονός οτι όλα αυτά τα δεδομένα βρίσκονται στην κατοχή του Facebook».
Αφού εξέτασε όλα αυτά τα δεδομένα, ο Schrems κατέθεσε 22 ξεχωριστά παράπονα στον Ιρλανδό υπουργό Προστασίας Δεδομένων και θα ξεκινήσει η πρώτη ακροαματική διαδικασία μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εκπρόσωπος του υπουργού επιβεβαίωσε οτι οι καταγγελίες θα ερευνηθούν.
«Το Facebook έδωσε στον κύριο Schrems όλες τις πληροφορίες τις οποίες ζήτησε σύμφωνα με το αίτημά του» και πρόσθεσε ότι ευχαρίστως θα απαντήσουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχει να κάνει η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων.
Επισημαίνεται ότι ο Αυστραλός φοιτητής προσέφυγε στην Ιρλανδία, επειδή το Facebook υπόκειται στη νομοθεσία της χώρας αυτής. Πηγή: techit.gr