ΛΟΝΔΙΝΟ: ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Έναν από τους πρώτους μηχανικούς υπολογιστές σκοπεύουν να κατασκευάσουν βάση των σχεδίων του δημιουργού του Τσαρλς Μπάμπατζ. Η ιδέα χρονολογείται στα τέλη του 1830, περισσότερο από έναν αιώνα πριν την επανάσταση των σύγχρονων υπολογιστών...
Συγκεκριμένα, τα μαθηματικά σχέδια του Μπάμπατζ θα ψηφιοποιηθούν με την βοήθεια του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου σε εικόνες έτσι ώστε να κατασκευαστεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο της Αναλυτικής Μηχανής. Τα βιβλία και σκίτσα του εφευρέτη κρατούνταν στα αρχεία του Μουσείου και ποτέ δεν είχαν μετατραπεί σε μια μορφή που να είναι εύκολα προσβάσιμα.
Με την ψηφιοποίηση τους εκφράζεται η ελπίδα ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε ερευνητές από όλο τον κόσμο να διαλέξουν μια από τις πολλές ιδέες και ορίσουν το τελικό μοντέλο της μηχανής.
Ο υπεύθυνος του πρότζεκτ και προγραμματιστής, John Graham-Cumming, ανέφερε ότι «Υπάρχουν μερικά ολοκληρωμένα σχέδια, που όμως δεν είναι εντελώς πλήρη. Θα υπάρξει κάποια ερμηνεία».
Επιπλέον υπογράμμισε ότι μια προσομοίωση της Αναλυτική Μηχανής θα είναι έτοιμη στο υπολογιστή πριν κατασκευαστεί. «Η μηχανή πρόκειται να είναι τεράστια στο μέγεθος ενός μικρού τρένου με ατμό για αυτό είναι σημαντική η προσομοίωση ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση» εξήγησε ο Graham-Cumming.
Σε αντίθεση με την Διαφορική Μηχανή, μια μικρή αριθμομηχανή, που κατασκευάστηκε το 1991 με μεθόδους του 19ου αιώνα, η Αναλυτική μηχανή πλησιάζει σε έναν υπολογιστή καθώς με πρόχειρες εκτιμήσεις η μνήμη του θα μπορούσε να ήταν ισοδύναμη με 675 bytes την μισή δηλαδή από την μνήμη του Sinclair's ZX81 που κυκλοφόρησε το 1981(μια μετέπειτα προσθήκη του Μπάμπατζ ανέβαζε την μνήμη στα 20KB) ενώ η ταχύτητα του ρολογιού θα ήταν περίπου 7Hz, σε σύγκριση με το 3.2MHz του ZX81.
Στόχος του Graham-Cumming είναι να τελειώσει την κατασκευή της μηχανής το 2021 όπου θα ολοκληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του Μπάμπατζ.
Ο Τσαρλς Μπάμπατζ (26 Δεκεμβρίου 1792 - 18 Οκτωβρίου 1871) ήταν Βρετανός φιλόσοφος, εφευρέτης, μαθηματικός ο οποίος επινόησε τον προγραμματίσιμο υπολογιστή. Θεωρείται ο «πατέρας του υπολογιστή». Πηγή: tvxs.gr