ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ FBI!
Επί πέντε δεκαετίες δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι και βιογράφοι προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ συγγραφέα Ερνεστ Χέμινγουεϊ στην αυτοκτονία, τραβώντας τη σκανδάλη ενός κυνηγετικού όπλου! Ειπώθηκε ότι έπασχε από κατάθλιψη, εξαιτίας του τέλους του συγγραφικού του θριάμβου, ή από διπολική διαταραχή. Από τις αρχές του 1960 ο συγγραφέας παρουσίαζε συμπτώματα παράνοιας και το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου είχε εισαχθεί σε κλινική της Μινεσότα όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία ηλεκτροσόκ...
Υπάρχει όμως και μία εκδοχή για τον θάνατο του, που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν μόνο ως "θεωρία συνωμοσίας": η βεβαιότητα του Χέμινγουεϊ ότι ήταν υπό την παρακολούθηση του FBI εξαιτίας των δεσμών του με την Κούβα!
"Παραληρηματικό σύμπτωμα" το είχαν χαρακτηρίσει τότε οι ειδικοί, αλλά 50 χρόνια μετά τον θάνατό του ο Α. Ε. Χότσνερ, φίλος και συνεργάτης του συγγραφέα, υποστηρίζει ότι μάλλον οι αγωνίες του ήταν αληθινοί!
"Πιστεύω ότι ένιωθε την ανάσα των πρακτόρων του FBI σε κάθε του βήμα", εγραψε χαρακτηριστικά ο Χότσνερ, στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Δύο περιστατικά παρακολούθησης
"Φοβάμαι πως δυστυχώς τον παρεξήγησα", προσθέτει ο Χότσνερ και αναφέρει δύο περιστατικά παρακολούθησης του φίλου του. Το πρώτο του το είχε διηγηθεί τρομαγμένος ο ίδιος ο συγγραφέας, όταν ο Χότσνερ τον είχε επισκεφτεί τον Νοέμβριο του 1960, στο σπίτι του στο Κέτσαμ, στο Αϊντάχο της Κεντρικής Αμερικής. " Εκείνο το βράδυ, συμπεριφερόταν περίεργα και κάποια στιγμή μου αποκάλυψε ότι ελεγκτές του FBI έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο στον τραπεζικό λογαριασμό του μέσα στη νύχτα", γράφει.
"Είναι ο χειρότερος εφιάλτης. Έχουν γεμίσει με κοριούς τα πάντα. Ακόμη και το αυτοκίνητό μου έχει κοριό. Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνο και έχω διακόψει την αλληλογραφία μου", είχε εξομολογηθεί ο συγγραφέας στον φίλο του!
Στο δεύτερο συμβάν, ο Χότσνερ ήταν αυτόπτης μάρτυρας, όταν την τελευταία μέρα της επίσκεψής του πήγαν μαζί με τον Χέμινγουέι και τη σύζυγό του Μαίρη σε κάποιο εστιατόριο. Από την πρώτη στιγμή, ο συγγραφέας επεσήμανε δύο άνδρες που τον παρακολουθούσαν καθισμένοι στο μπαρ.
Ο "Φάκελος Χέμινγουεϊ" και το FBI
Τη δεκαετία του ’80 ο φάκελος του Χέμινγουεϊ από το FBI δόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα υπό τον νόμο περί Ελευθερίας της Ενημέρωσης στον ακαδημαϊκό Τζέφρι Μάγιερς. Από τις 120 σελίδες του, οι 15 ήταν σκοτεινόχρωμες για λόγους "εθνικής ασφάλειας". Σε μία από τις αναφορές, με ημερομηνία "Ιανουάριος 1961" ένας ειδικός πράκτορας που παρακολουθούσε τον συγγραφέα ανέφερε στον επικεφαλής του FBI, Τζέι Εντγκαρ Χούβερ ότι "ο Χέμινγουεϊ είναι σωματικά και πνευματικά άρρωστος".
Πέντε δεκαετίες μετά, η εκ νέου πρόσβαση στον "Φάκελο Χέμινγουεϊ", έκαναν τον Χότσνερ να μετανιώσει για το πόσο επιπόλαια είχε λάβει τότε υπόψη του τους φόβους του στενού του φίλου.
Το μοιραίο πρωινό της 2ας Ιουλίου...
Ηταν πρωί της 2ας Ιουλίου 1961 όταν ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ επέστρεφε στο σπίτι του στο Κέτσαμ, μετά από ένα ευχάριστο ταξίδι με την σύζυγό του. Την ώρα που οι συνοδοί τους, ξεφόρτωναν τις αποσκευές, ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Ο νομπελίστας συγγραφέας είχε δώσει τέλος στη ζωή του με ένα κυνηγετικό όπλο, αυτοπυροβολούμενος στο στόμα. Με τον ίδιο τρόπο είχε φύγει από τη ζωή και ο πατέρας του!
"Φοβάμαι πως δεν άντεξε την στενή παρακολούθηση του FBI", λέει σήμερα ο Χότσνερ, μελετώντας τις 127 σελίδες του φακέλου που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το FBI το 1983 και περιλαμβάνουν πληροφορίες από τις συνήθειες της καθημερινότητας του συγγραφέα.
Γιατί είχε μπει στο στόχαστρο του FBI!
Ο Χέμινγουεϊ, δεν έκρυβε την αγάπη του για την Κούβα, γεγονός που τον είχε οδηγήσει στην απόφαση να αγοράσει ένα κτήμα σε προάστιο της Αβάνας, όπου και διέμενε κατά καιρούς. Στην Κούβα εξάλλου, είχε εμπνευστεί τη νουβέλα "Ο γέρος και η θάλασσα", ενώ είχε γνωριστεί και με τον Φιντέλ Κάστρο (στη φωτογραφία).
Αυτή η ιδιαίτερη σχέση του με την Κούβα, σε αμφιλεγόμενους καιρούς, ήταν και ο λόγος που το FBI τον παρακολουθούσε στενά, οδηγώντας τον όπως όλα δείχνουν στην αυτοκτονία! Πηγή: pyles.tv