Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 10% ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Πάνω από 10% της έκτασης της χώρας έχει πληγεί από διαδοχικές πυρκαγιές, για τις μισές από τις οποίες δεν είναι γνωστά τα αίτια, αποκαλύπτει νέα έκθεση. Η έκθεση αφορά στην περίοδο 1983-2008 και εμφανίζει μια αρκετά ζοφερή εικόνα για την καταστροφή των δασών στη χώρα...

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, το σύνολο των καμένων εκτάσεων, για την εξεταζόμενη περίοδο, ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, αναλογώντας σε 1,2 στρέμματα καμένης έκτασης ανά κάτοικο της χώρας. Ακόμη, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο 1.465 δασικές πυρκαγιές, κατά τις οποίες καίγονται περίπου 524.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. «Πρωταθλήτρια» σε συμβάντα και καμένες εκτάσεις, πάντως, είναι η Πελοπόννησος.

Όσον αφορά τα αίτια των καταστροφών, το 47% των καμένων εκτάσεων είναι αποτέλεσμα πυρκαγιών με άγνωστες αιτίες. Το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από εξακριβωμένο ή πιθανό κακόβουλο εμπρησμό και το 9% από κάψιμο αγρών. Ο μέσος χρόνος επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων από την αναγγελία μιας πυρκαγιάς είναι 36 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας των πυρκαγιών είναι περίπου 15 ώρες.

Ακόμη, στατιστικά, ο μήνας με τις μεγαλύτερες καταστροφές και τα περισσότερα περιστατικά είναι ο Αύγουστος, αν και οι δριμύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται τον Ιούλιο. Τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου θεωρούνται δριμύτερα σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών εκδηλώνεται μετά τις 14:00 το μεσημέρι.

Συμπερασματικά, η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη εξειδίκευσης, σε τοπικό επίπεδο, του σχεδιασμού της πρόληψης και της καταστολής, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, αλλά και η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του τρόπου χρήσης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

«Ο απώτερος στόχος (της έρευνας) δεν είναι άλλος από την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που θα συνδράμουν στο έργο των εμπλεκόμενων φορέων, σε ερευνητικό και επιχειρησιακό επίπεδο» τονίζει, εξάλλου, η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας και ερευνήτρια στο ΕΘΙΑΓΕ, Κωνσταντίνα Τσάγκαρη.

Την έρευνα διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ &ΤΔΠ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση WWF Ελλάς και το πλήρες κείμενό της είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oikoskopio.gr/pyroskopio/pdfs/pyrkagies-ellada.pdf.

Παπακωνσταντίνου: Σημαντικό είναι το "τι θέλουμε να είναι δάσος"

Στο θέμα των δασών αναφέρθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε τον αρμόδιο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ κατά το προσεχές εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το ζήτημα δεν είναι ο ορισμός του "τι είναι δάσος", αλλά του "τι θέλουμε να είναι δάσος", ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να τερματιστεί η επικρατούσα ανορθολογική κατάσταση. Έτσι όπως είναι η κατάσταση, επεσήμανε, δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η πολιτική του υπουργείου στοχεύει στο να υπάρξει. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com