Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ

H διαφθορά στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων είναι συστημική και ευρύτατα διαδεδομένη, σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης Sipri. Στο μεταξύ, πολλές μεγάλες εταιρίες, συμμετέχουν στο Σαλόνι Αεροναυπηγικής του Παρισιού, όπου αναμένεται να κλείσουν πολλές συμφωνίες για πωλήσεις αμυντικών συστημάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων...

«Η διαφθορά στο εμπόριο όπλων συμβάλλει στο 40% της συνολικής διαφθοράς που χαρακτηρίζει τις παγκόσμιες συναλλαγές» δηλώνει το γνωστό Ινστιτούτο στην έκθεση του για το 2011 και σημειώνει πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με μία παγκόσμια συνθήκη για το εμπόριο όπλων, η οποία μπορεί να καταστήσει παράνομη τη διαφθορά και να εξοπλίσει με μηχανισμούς καταστολής της, τόνισε.

Σήμερα, η διαφθορά στο εμπόριο όπλων ενθαρρύνεται από έναν αριθμό συστημικών χαρακτηριστικών, επισήμανε το Sipri. O «στενός και βαθύς δεσμός της βιομηχανίας με ζητήματα εθνικής ασφάλειας συσκοτίζει πολλές συμφωνίες μην επιτρέποντας εποπτεία και διαφάνεια» εξηγούν οι συγγραφείς της ετήσιας έκθεσης Andrew Feinstein, Paul Holden και Barnaby Pace. Επιπλέον, "οι στενές αυτές σχέσεις θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κράτους και βιομηχανίας με αποτέλεσμα να υποβιβάζονται οι νομικές έγνοιες σε σημασία" επισημαίνουν.

Εάν εξαλειφθεί η διαφθορά, πολλά κράτη θα δαπανούν λιγότερα σε κάθε συμφωνία εξοπλισμών, αποδεσμεύοντας έτσι κεφάλαια για ειρηνικούς και κοινωνικούς σκοπούς, πρότεινε το Sipri. Εννοείται πως προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Και αυτό σημαίνει πως "ο κόσμος πρέπει να υψώσει αντίσταση στο κατεστημένο".

Στο μεταξύ, πολλές εταιρίες, όπως οι Lockheed Martin, BAE Systems, Finmeccanica και Northrop Grumman, θα διαθέτουν περίπτερα στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα, στο Σαλόνι Αεροναυπηγικής του Παρισιού, όπου αναμένεται να κλείσουν πολλές συμφωνίες για πωλήσεις αμυντικών συστημάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με περισσότερες από 200 αντιπροσωπείες 88 κρατών του κόσμου, η έκθεση που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες του αμυντικού χώρου. Πολλά κράτη του κόσμου, όπως η Λιβύη και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικές παραγγελίες, ώστε να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. Οι παραγγελίες από τις χώρες αυτές αναμένεται να φθάσουν τις πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

«Οι διασυνοριακές εντάσεις, αλλά και οι εσωτερικές ταραχές, ευνοούν τη ζήτηση για οπλικά συστήματα», αναφέρει το ινστιτούτο μελετών SIPRI. Το 2010, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δαπάνησε 111 δισ. δολάρια σε αμυντικό εξοπλισμό, αύξηση της τάξης του 2,5% σε σχέση με το 2009, ενώ το μεγαλύτερο όγκο του οπλισμού αυτού αγόρασε η Σαουδική Αραβία.

Παρότι η έμφαση θα δοθεί φέτος στη Μέση Ανατολή, άλλα ειρηνικά σημεία του πλανήτη, αποτελούν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές αμυντικού υλικού στον κόσμο. Το 2010, «η περιοχή με τη μεγαλύτερη αύξηση στις αμυντικές της δαπάνες ήταν η Νότια Αμερική», αναφέρει η έκθεση του SIPRI.

Στην Ασία, η ακήρυχτη οπλική κούρσα μεταξύ Πακιστάν, Ινδίας και Κίνας τροφοδοτεί τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων. Οι ΗΠΑ, όμως, παραμένουν ο μεγαλύτερος αγοραστής αμυντικών συστημάτων, με τη χώρα να ευθύνεται για το 43% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com