Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ O "TELEIOS" ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Δορυφορικές εικόνες, γεωγραφικά δεδομένα και άλλες πληροφορίες για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί και τσουνάμι θα μπορεί να αναλύει και να αξιοποιεί ένα “TELEIO” εξελιγμένο πρόγραμμα πληροφορικής, που συντονίζει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών...

Οι δημιουργοί του προγράμματος, που ονομάζεται “TELEIOS” και φέρει τον υπότιτλο “Υποδομή Ιδεατού Παρατητηρίου για Δεδομένα Τηλεσκόπησης”, φιλοδοξούν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με το “Βήμα” (28/06), το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια και χρηματοδοτείται με 3,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο έργο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα Centrum voor Wiskunde en Informatica της Ολλανδίας και Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research της Γερμανίας και η Ιταλική εταιρία πληροφορικής Advanced Computer Systems.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο συντονιστής του προγράμματος, Μαν. Κουμπαράκης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, “ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών που μετατρέπει την "κρυφή" πληροφορία της δορυφορικής εικόνας σε γνώση για τον ενδιαφερόμενο χρήστη”.

“Το Αστεροσκοπείο Αθηνών υποστηρίζει επιχειρησιακά οργανώσεις, όπως την Πολιτική Προστασία ήδη από το 2007. Μέσα από το TELEIOS ευελπιστούμε να κάνουμε τις υπηρεσίες μας ταχύτερες και κυρίως πιο αυτοματοποιημένες. Αν το TELEIOS λειτουργήσει πλήρως αρκετές από τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα γίνονται από τον άνθρωπο θα γίνονται αυτόματα. Προς το παρόν λειτουργεί πιλοτικά, όμως ελπίζουμε από το επόμενο καλοκαίρι να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και επιχειρησιακά”, επισημαίνει ο κ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει ο κ. Κουμπαράκης, οι σημερινοί δορυφόροι παρατηρούν τμήματα της επιφάνειας της γης, αλλά “βλέπουν” μόνο εικονοστοιχεία, τα λεγόμενα “πίξελ”. Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών “ουσιαστικά παντρεύει την τηλεπισκόπηση με την πληροφορική”, εξηγεί.

“Στα πίξελ που αντιστοιχούν σε μια δασική πυρκαγιά, όπως οι ελληνικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, μπορεί να αναγνωρίσει την πυρκαγιά, να βοηθήσει στην ταχεία χαρτογράφηση του τρόπου εξέλιξής της και να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε”, σύμφωνα με τον καθηγητή. Πηγή: cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com