Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ο ΚΟΜΗΤΗΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΠΑΓΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden που εντόπισαν ένα άστρο το οποίο εκτοξεύει πίδακες νερού με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Την ίδια στιγμή η NASA έδωσε στην δημοσιότητα κοντινές εικόνες ενός κομήτη που εκτοξεύει νερό σε παγωμένη μορφή...

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel, εντόπισαν ένα πρωτοαστέρα (νεογέννητο άστρο) σε απόσταση 750 ετών φωτός από την Γη στον αστερισμό του Περσέα. Το άστρο που έχει ηλικία μόλις 100 χιλιάδων ετών εξακολουθεί να περιβάλλεται από το νέφος αερίων και σκόνης μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε.

Οι επιστήμονες κατάφεραν με την βοήθεια του Herschel να διεισδύσουν μέσα στο νέφος και να καταγράψουν το εντυπωσιακό φαινόμενο. Το νερό δημιουργείται στο εσωτερικό του άστρου και σύμφωνα με τους επιστήμονες εκτοξεύεται από τους δύο πόλους του με ταχύτητες που αγγίζουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, τα 200 χιλιάδες χλμ/ώρα.

Ο κομήτης που ρίχνει παγάκια στο διάστημα!

Το νερό μόλις βγαίνει από την επιρροή του άστρου εισέρχεται στο περιβάλλον του νέφους όπου επικρατούν θερμοκρασίες 100 χιλιάδων βαθμών Κελσίου με αποτέλεσμα να μετατρέπεται αμέσως σε αέρια. Ο υδάτινος κύκλος όμως συνεχίζεται αφού τα αέρια που έχουν προέλθει από το νερό ψύχονται ταχύτητα και συμπυκνώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται και πάλι νερό σε υγρή μορφή. Η ανακάλυψη δίνει στους επιστήμονες άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για την δημιουργία και εξέλιξη των άστρων.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα πολύ κοντινές εικόνες του κομήτη Hartley 2 ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «υπερ-δραστήριος». Αυτό γιατί καθώς ο κομήτης θερμαίνεται από τον Ήλιο ο ξηρός πάγος που βρίσκεται στο εσωτερικό του μετατρέπεται σε αέριο και πιο συγκεκριμένα σε διοξείδιο του άνθρακα. Οταν το αέριο απεγκλωβίζεται από τον κομήτη τραβάει μαζί του και νερό σε παγωμένη μορφή το οποίο εκτοξεύεται στο διαστημικό κενό.

Στην εικόνα βλέπετε μία καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου που εκτοξεύει πίδακες νερού ( NASA/JPL - Caltech/R. Hurt (SSC) Πηγή: pyles.tv

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com