Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΛΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει με ένα γιγαντιαίο έργο τέχνης, όμως αυτό το συμμετρικά κυκλικό μοτίβο από πίνακες κερδίζει τον επίτιμο τίτλο του πρώτου ηλιακού σταθμού στον κόσμο, που παράγει ηλεκτρισμό τη νύχτα...
Ο σταθμός Gemasolar, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη Σεβίλλη της νότιας Ισπανίας, αποτελείται από μια απίστευτη σύνθεση 2.650 πινάκων κατανεμημένων σε 185 εκτάρια αγροτικής γης.
Οι καθρέφτες – γνωστοί ως ηλιοστάτες – έχουν τη δυνατότητα να εγκλωβίζουν το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω σε ένα γιγάντιο δέκτη στο κέντρο της σύνθεσης.
Δεξαμενές αλατιού, θερμαίνονται στους 900 βαθμούς κελσίου και δημιουργούν ατμό στους στροβίλους αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι εγκατεστημένοι στον σταθμό.
Όμως, σε αντίθεση με όλους τους άλλους σταθμούς ηλιακής ενέργειας, η θερμότητα αποθηκεύεται σ’ αυτές τις δεξαμενές μπορεί να συνεχίσει να εκλύεται για 15 ώρες ακόμη και σε ώρες που ο ήλιος «ριλαξάρει».
Η ύπαρξη της μεγάλης ηλιοφάνειας στη νότια Ισπανία, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ούτως ώστε η εγκατάσταση να μπορεί να λειτουργεί τα περισσότερα βράδια παρέχοντας εγγύηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για τουλάχιστον 270 ημέρες ανά έτος, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το έργο, μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρίας Masdar του Αμπού-Ντάμπι και της Ισπανικής Σενέρ , χρειάστηκε δύο χρόνια για να κατασκευαστεί με κόστος 260 εκατ. δολάρια. Αναμένεται να παράγει 110 GWh/έτος, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει 25.000 σπίτια στην περιοχή της Ανδαλουσίας.
Η εμπορική λειτουργία του σταθμού αυτού θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία και άλλων αντίστοιχων μονάδων υψηλής τεχνολογίας που θα έχουν και αυτές ως πηγή ενέργειας το αλάτι. Είναι ομολογουμένως μια αποτελεσματική οικολογική ανακάλυψη που βελτιώνει την απόδοση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Πηγή: newsbeast.gr