Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ -ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΗΣ- ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά και οι χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις της επιστροφής της ανησυχίας για τα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης έχουν ενισχύσει τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάκαμψη, εκτιμά η τακτική έκθεσή προβλέψεων του ΔΝΤ για τη διεθνή οικονομία...

Δείτε την έκθεση του ΔΝΤ (αγγλικά)

Το Ταμείο στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη επίσπευσης των κινήσεων για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος «ιδιαίτερα στην Ευρώπη», λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων. Πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, εξαιτίας της γερμανικής και της γαλλικής οικονομίας.

Έτσι, το ΔΝΤ προβλέπει πως η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ το 2011 θα φτάσει 2%, έναντι 1,6% στην προηγούμενη έκθεσή του, κρίνοντας πως «η ανάπτυξη εξέπληξε με την ευρωστία της στην Ευρωζώνη, χάρη στις ισχυρότερες επενδύσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Την ίδια στιγμή όμως, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για τις ΗΠΑ φέτος -χαμηλώνοντας την εκτίμησή του από το προηγούμενο 3%. Η έκθεση αναφέρει πως η προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης «οφείλεται εν μέρει σε πρόσκαιρους παράγοντες, όπως η άνοδος της τιμής των πρώτων υλών, η κακοκαιρία και οι αναταράξεις στην αλυσίδα παραγωγής της αμερικανικής βιομηχανίας που προκλήθηκε από το σεισμό στην Ιαπωνία».

Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έκθεση, φτάνοντας στο 4,3% (έναντι 4,4%), με τους αναλυτές του ΔΝΤ να επισημαίνουν πως η ανάκαμψη «επιβραδύνεται προσωρινά».

Ευρωπαϊκός κίνδυνος από πιθανό «πιστωτικό επεισόδιο»

Πηγή ανησυχίας παραμένουν όμως τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ: Οι πολιτικές ηγεσίες «θα πρέπει να προσπαθήσουν να σημειώσουν σύντομα πρόοδο όσον αφορά την ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη» σημειώνει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που προκαλούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.

«Η ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα να προετοιμαστεί το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, κυρίως προσφέροντας διαφάνεια όσον αφορά τις λύσεις στην κλίμακα της ευρωζώνης, θα μπορούσε να χαθεί απρόσμενα. Θα μπορούσε να χαθεί εξαιτίας κάποιου γεγονότος στις αγορές, εάν ένα αιφνίδιο άλμα στην αποφυγή κινδύνου (που θα προκαλείτο από άσχετους λόγους) οδηγούσε τους χρηματιστές να περιορίσουν την ανοχή τους προς τις ατελείς πολιτικές λύσεις» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ευκαιρία αυτή θα μπορούσε επίσης να χαθεί λόγω πολιτικών γεγονότων «είτε επειδή τα προγράμματα προσαρμογής θα έχαναν την πολιτική στήριξη των χρεωμένων χωρών, είτε επειδή η κοινή γνώμη των πιστωτριών χωρών θα κουραζόταν να χρηματοδοτεί αυτά τα προγράμματα».

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, το ΔΝΤ αναφέρει πως η κατάσταση στις αγορές δεν σταμάτησε να επιδεινώνεται «λόγω των ανησυχιών για το βαθμό της πολιτικής αποφασιστικότητας που θα ήταν απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή η προσαρμογή και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «στην περίπτωση ενός σοβαρού πιστωτικού επεισοδίου, το σοκ θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την ευρωζώνη, τόσο από την διασυνοριακή έκθεση (των τραπεζών που έχουν εκτεθεί στο χρέος των χωρών) όσο και από τη γενικευμένη υποχώρηση της επιθυμίας για ρίσκο». Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com