ΝΟΜΙΜΟ ΜΕ ΤΗ "ΒΟΥΛΑ" ΤΟΥ ΣΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έκρινε πως το Μνημόνιο είναι συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις και την ΕΣΔΑ είναι το Μνημόνιο, αποφάνθηκε η πλήρης Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας...
Οι δικαστές ακολούθησαν τις εισηγήσεις της Μαίρη Σαρπ καθώς και της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, και εξέδωσαν την απόφαση ότι το Μνημόνιο δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας διευκρίνισαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές, συντάξεις κ.λπ. που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις Διεθνείς Συμβάσεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας.
Σε περίπτωση, δε, που θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τους δικαστές, το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις.
Δηλαδή μέτρα όπως οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) κ.λπ. είναι καθόλα νόμιμα.
Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα.
Να σημειωθεί πως στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παξινός, απέδωσε πολιτικά χαρακτηριστικά στην απόφαση του ΣΤΕ για το Μνημόνιο, τονίζοντας πως σύμβουλος Επικρατείας του είχε αναφέρει ότι "για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε." Πηγή: cosmo.gr