Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Την ώρα που ο Σιμόν Πέρες οργάνωνε την περασμένη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ μια μεγάλη διάσκεψη για τις προκλήσεις του μέλλοντος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εγκαινίαζε ένα καταφύγιο κάπου στο Ισραήλ για την περίπτωση που η χώρα δεχθεί επίθεση με πυρηνικούς πυραύλους...

Όταν ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού στο πλαίσιο της άσκησης, οι ειδικοί τις αγνόησαν. Στο ένα σημείο σχεδίαζαν το μέλλον. Στο άλλο προφυλάσσονταν από τις απειλές του παρόντος.

Εδώ και μερικούς μήνες, γράφει ο ειδικός απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας Φιγκαρό στην Ιερουσαλήμ, η Μέση Ανατολή έχει αλλάξει. Η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένη περισσότερο την προσοχή της στην αναταραχή στον αραβικό κόσμο παρά στη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους. Η εξέγερση, που ξεκίνησε από την Τυνησία και επεκτάθηκε στις γειτονικές χώρες, άλλαξε το γεωπολιτικό περιβάλλον του Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει τι θα συμβεί σε μερικούς μήνες στην Αίγυπτο, στη Συρία ή την Ιορδανία.

«Τι θα συμβεί αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κερδίσουν τις εκλογές στο Κάιρο;» αναρωτιέται ένας διπλωμάτης.

Η αισιοδοξία δεν λείπει, αλλά αφορά περισσότερο τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις. «Το γεγονός ότι οι Άραβες επιτίθενται στα δικά τους καθεστώτα και όχι στο Ισραήλ είναι ιστορικό», είπε ο πρώην αρχηγός της αντικατασκοπείας Άμος Γιαντλίν στη διάσκεψη του προέδρου. «Οι αξίες που υπερασπίστηκαν οι νεαροί Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ είναι και δικές μας αξίες».

Το ερώτημα είναι αν και πότε θα θριαμβεύσουν αυτές οι αξίες. «Δεν ξέρουμε πώς θα μεταχειριστούν το Ισραήλ τα νέα καθεστώτα», τόνισε ο Γιαντλίν. «Οι πύραυλοι που είναι στραμμένοι προς την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ δεν θα εξαφανιστούν, ακόμη κι αν υπογράψουμε μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους».
Ίδια επιφύλαξη κρατούν και στο Υπουργείο Εξωτερικών. «Θα ήταν παράλογο να πάρουμε τώρα πρωτοβουλίες», λέει ένας αξιωματούχος. «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη».

Για όποιον δεν έχει επισκεφθεί το Ισραήλ τον τελευταίο καιρό, οι αλλαγές είναι θεαματικές. Η οικονομία παρουσιάζει άνθηση και δεν επηρεάστηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η ασφάλεια έχει βελτιωθεί. Οι ρουκέτες έχουν σταματήσει. Γιατί λοιπόν η χώρα να διακινδυνεύσει κάτι; «Οι Ισραηλινοί προτιμούν τη διπλωματική ακινησία του Νετανιάχου από τη διπλωματική τόλμη και τον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του προκατόχου του», επισημαίνει ο Αλούφ Μπεν, ένας αρθρογράφος της Χααρέτζ.

Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση Νετανιάχου εισήλθε στον τρίτο της χρόνο. Και ο πρωθυπουργός, ενισχυμένος από την αντίστασή του στις πιέσεις του Ομπάμα, μοιάζει πιο σίγουρος από ποτέ.

Η Τζίπι Λίβνι, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Καντίμα, έχει μια διαφορετική άποψη. Πιστεύει ότι τώρα πρέπει να γίνουν τα ανοίγματα προς τις αραβικές χώρες, όχι όταν οι τελευταίες υιοθετήσουν μια πιο ριζοσπαστική στάση για να ικανοποιήσουν την κοινή τους γνώμη. Μια ειρηνευτική πρωτοβουλία θα βοηθούσε τους μετριοπαθείς, πιστεύει. Η ακινησία βοηθά τους ριζοσπάστες.

Η αφύπνιση των Αράβων άλλαξε τα δεδομένα για τους Παλαιστίνιους και οδήγησε τη Χαμάς και τη Φάταχ να υπογράψουν μια συμφωνία συμφιλίωσης. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποφάσισε επίσης να προωθήσει στα Ηνωμένα Έθνη ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα αναγνωρίζει, ή έστω θα δέχεται, το Παλαιστινιακό Κράτος στον οργανισμό. Η πρωτοβουλία αυτή εξόργισε το Ισραήλ, που προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται εντός των προσεχών ημερών η αναχώρηση του διεθνούς στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την προσέγγισή του. Σύμφωνα με έναν ισραηλινό διπλωμάτη, η χώρα του έχει διδαχθεί το μάθημα από την περυσινή κρίση με το τουρκικό πλοίο Μαρμαρά.

«Δεν πρέπει πλέον να προετοιμαζόμαστε μόνο για τις στρατιωτικές συγκρούσεις, αλλά για τις μάχες που γίνονται συχνά μπροστά στις κάμερες», αναγνωρίζει ένας αξιωματούχος του Υπουργείου στρατηγικών υποθέσεων που έχει αναλάβει να σχεδιάσει ένα νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας. Η καλή είδηση για το Ισραήλ είναι ότι στο στολίσκο δεν συμμετέχει η Τουρκία. Και ο Νετανιάχου μπορεί να ελπίζει σε αναθέρμανση των σχέσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com