Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ (ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ) ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ

Ένα οικείο παράδειγμα: Πιάνετε δουλειά στις 9:00 π.μ. Αλλά για να είστε στο γραφείο εγκαίρως πρέπει να ξεκινήσετε στις 7:30 π.μ. Ομοίως, για να επιστρέψετε στο σπίτι σας, πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον άλλη μία ώρα (ανάλογα με την κίνηση ή τη συχνότητα των δρομολογίων σε λεωφορεία και τρένα) προτού κλείσετε την πόρτα πίσω σας...

Αν ανήκετε στους εργαζόμενους που το παραπάνω παράδειγμα (ή κάποια παραλλαγή του) αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τα νέα δεν είναι καλά, αφού οι ειδικοί λένε ότι το καθημερινό «ταξίδι» για τη δουλειά δεν χαλάει μόνο τη διάθεσή σας αλλά και τη σχέση σας!

Πρόσφατη σουηδική έρευνα που μελέτησε στατιστικά δεδομένα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά της σκανδιναβικής χώρας, βρήκε ότι τα ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος πρέπει να κάνει μακρινή απόσταση για να φτάσει στον επαγγελματικό χώρο (πάνω από 45 λεπτά), έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο από τους τυχερούς που συνδυάζουν εργασία και κατοικία στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Αν και η έρευνα δεν εξηγεί γιατί η μακρινή απόσταση μεταξύ δουλειάς-σπιτιού είναι τόσο καταστροφική για ένα γάμο, ωστόσο τα συμπεράσματα είναι σύμφωνα με αυτά προηγούμενων μελετών που υποδεικνύουν ότι το χρονοβόρο πήγαινε-έλα στο γραφείο δεν είναι κακό μόνο για τη σχέση, αλλά και για τη συνολική ποιότητα ζωής, ευνοώντας την παχυσαρκία, το άγχος και την αποξένωση. Γιατί; Η δημοσιογράφος Annie Lowrey γράφει στο αμερικανικό περιοδικό Slate:

«Το να πηγαίνεις στη δουλειά είναι ένας πονοκέφαλος που σου ρουφάει τη ζωή – μια αποστολή τόσο ευχάριστη όσο το να συναρμολογείς έπιπλα του ΙΚΕΑ ή να ανανεώνεις το βιβλιάριό σου, και πρέπει να το κάνεις κάθε μέρα. Αν χρειάζεσαι πολλή ώρα για να πας στη δουλειά, δεν περνάς ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς. Δεν γυμνάζεσαι, δεν ασχολείσαι με κάτι ενδιαφέρον, δεν κάνεις σεξ, δεν περιποιείσαι τον σκύλο σου, δεν παίζεις με τα παιδιά σου (ή με το Wii). Δεν κάνεις τίποτα από όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Αντιθέτως, σε πιάνει ναυτία σε ένα λεωφορείο, συνωστίζεσαι σε ένα τρένο ή κολλάς στην κίνηση».

Μια πιο… επιστημονική εξήγηση του φαινομένου δίνει η Erika Sandow από το Πανεπιστήμιο της Umeå και μία εκ των συντακτών της πρόσφατης έρευνας. «Αν πρέπει να αφιερώνεις πολύ χρόνο για να πας στη δουλειά, αυτό δημιουργεί πίεση χρόνου στην καθημερινή ζωή σου. Είσαι μακριά από το σπίτι σου για περισσότερο διάστημα μέσα στην ημέρα και περνάς λιγότερο χρόνο με την οικογένειά σου. Ο σύντροφός σου συχνά πρέπει να επωμιστεί μεγαλύτερο κομμάτι από τις δουλειές του σπιτιού. Υποθέτω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις και γκρίνια σε μια σχέση. Αλλά και από άποψη υγείας, όσοι κάνουν μακρινές αποστάσεις, έχουν περισσότερο άγχος με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως υψηλότερη πίεση και διαταραχές ύπνου».

Όσο για το πώς μπορείτε να γλιτώσετε τη σχέση σας «από τα νύχια» της μακρινής απόστασης; «Νομίζω ότι είναι σημαντικό [οι σύντροφοι] να μιλούν μεταξύ τους και να έχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες για τις δουλειές του σπιτιού, έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένοι και οι δύο. Επίσης πιθανόν να μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει τον χρόνο που περνά ταξιδεύοντας. Για παράδειγμα, αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει τμήμα της δουλειάς του ενόσω βρίσκεται στο τρένο ή το λεωφορείο, τότε μικραίνει κάπως την εργασιακή του μέρα», λέει η Sandow. Πηγή: in2life.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com