ΑΡΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Καταιγιστικό ρυθμό παίρνουν οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, όπου από το πρωί δύο βουλευτές έχουν παραιτηθεί, ενώ μετά από σχετικό αίτημα βουλευτών συγκαλείται εκτάκτως, στις 4.30 το απόγευμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ...
Νωρίς το πρωί ο βουλευτής Κιλκίς Γ. Φλωρίδης υπέβαλε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο την παραίτησή του από το βουλευτικό του αξίωμα. Σε αυτήν καταφέρεται κατά των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.τις οποίες κατηγορεί ότι "στάθηκαν για μία ακόμη φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο".
"Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη οριακή για τη χώρα στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον" προσθέτει. Περισσότερα για την παραίτηση του Γ. Φλωρίδη και το πλήρες κείμενο της επιστολής του εδώ.
Τον δρόμο που επέλεξε ο Γ. Φλωρίδης ακολούθησε και ο βουλευτής Λάρισας Εκτ. Νασιώκας, κατηγορώντας τις πολιτικές ηγεσίες ότι "συνεχίζονται να πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα".
Σχεδόν ταυτόχρονα με την παραίτηση Νασιώκα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας "για να συζητηθούν όλα" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου.
Ιδιαιτέρως οξύς ήταν ο βουλευτής (Β' Πειραιώς) του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Λιντζέρης, ο οποίος τόνισε ότι "η χώρα παραδίδεται στο χάος. Οι πολιτικές ηγεσίες αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων... Οσα συνέβησαν χθες εξέθεσαν τους πρωταγωνιστές... Επληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος της Ελλάδας. Αναμφίβολα υπάρχει κενό στη διακυβέρνηση..."
"Την πρώτη ευθύνη έχει αυτός που κυβερνάει, ο πρωθυπουργός" σχολίασε ο βουλευτής Καρδίτσας Ν. Σαλαγιάννης. "Δεν κυβερνάμε τη χώρα με τον τρόπο που πρέπει να την κυβερνήσουμε, δεν την κυβερνάμε με την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα... Πάμε από βυθό σε βυθό..."
Στον αντίποδα όλων αυτών βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος επέκρινε όσους βουλευτές προχωρούν σε παραιτήσεις. "Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες. Την υπηρετούμε από εδώ, που μας έστειλε ο λαός" τόνισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έγινε γνωστό ότι ο Δημ. Λιντζέρης έθεσε ζήτημα ηγεσίας, βουλευτές που είχαν υπογράψει το αίτημα σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Αμοιρίδης, ζήτησαν να αποσυρθεί το όνομά τους. Ωστόσο, η Βάσω Παπανδρέου φέρεται να τους διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου.
Στο ΠΑΣΟΚ έχει πλέον ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ υπερασπιστών και επικριτών του Γ. Παπανδρέου, με χαρακτηριστικά της περιόδου των εσωκομματικών εκλογών του 2007.
Στελέχη που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό, όπως ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γ. Διαμαντίδης και ο βουλευτής Ηλείας Λεων. Τζανακόπουλος παραλλήλισαν τη σημερινή κατάσταση με τα Ιουλιανά και την αποστασία του 1965. "Όσοι μας γυρίζουν στο '65 πρέπει να καταλάβουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος και αν θέλουν να τον ρίξουν να πάνε στη Βουλή", είπε ο υπουργός.
Και ο Θοδ. Πάγκαλος φέρεται να είπε σε συνομιλητές του ότι ζούμε μέρες του '65.
Μέλη της κυβέρνησης αφήνουν, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασ. Κεγκέρογλου, δήλωσε ότι κάποιοι ενδιαφέρονται για τη νομή της εξουσίας
Δήλωση στήριξης έκανε και ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης.
Εν τω μεταξύ, ο Κ. Καρτάλης, βουλευτής που είχε συνυπογράψει πολλά κείμενα με τον Γ. Φλωρίδη, ξεκαθάρισε, μιλώντας στο enet.gr, ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη Βουλή.
Ο βουλευτής Κοζάνης, Π. Κουκουλόπουλος εκτίμησε ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση περνά στην πολιτική και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και σοβαρότητα από όλους, προκειμένου να μην μετατραπεί σε κρίση ακυβερνησίας.
Επίθεση στους βουλευτές που παραιτήθηκαν και σε εκείνους που θέτουν θέμα ηγεσίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτ. Παπαϊωάννου. "Η παραφιλολογία περί αμφισβήτησης του πρωθυπουργού με βρίσκει απέναντι", είπε, διευκρινίζοντας ότι στις δημοκρατίες τις λύσεις τις δίνει ο λαός.
Στήριξη από τους υπουργούς
Σε δηλώσεις στήριξης του πρωθυπουργού προχώρησαν τα μέλη της κυβέρνησης, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας,
Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε έναν-έναν στο γραφείο του στη Βουλή τους κορυφαίους υπουργούς.
Φτάνοντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι "η πατρίδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό" και τόνισε ότι "όποιος επιχειρεί να το παρακάμψει αυτό, διαπράττει ύβρι".
Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής είπε ότι είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του. Ερωτηθείς αν θα τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, απάντησε ότι οοι πρωθυπουργοί παραιτούνται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"H πορεία μου είναι διαυγής και σαφής. Δίνω μάχη καθημερινά με τη δύσκολη δουλειά που έχει αυτή η κυβέρνηση και έτσι θα συνεχίσω. Παρακαλώ όχι σε εμένα αυτά τα ερωτήματα", απάντησε ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει συμωμοσία κατά του πρωθυπουργού.
"Είμαι σίγουρη, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά", δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. "Η ευθύνη μας είναι συλλογική, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση", είπε.
Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε ο υπουργός Υποδομών, Δημ. Ρέππας. "Ο τόπος έχει ανάγκη όχι από μεταρρυθμιστές και σωτήρες αλλά από σωτηρία, όχι από αλλαγές αλλά από αλλαγή", πρόσθεσε.
"Ο Γ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός της χώρας και η χώρα έχει κυβέρνηση. Στο μυαλό μας πρέπει να έιναι μόνο τα προβλήματα", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλ. Χυτήρης, κάνοντας λόγο για κατώτερα των περιστάσεων πολιτικά παιχνίδια.
"Δεν μπορεί στο εξωτερικό να προσπαθούν σήμερα να σώσουν την Ελλάδα και εμείς περί άλλων να τυρβάζουμε", είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νικ. Σηφουνάκης. "Ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί και δεν είναι ρίψασπις", τόνισε.
Για "υπονόμευση της αναγκαίας ενότητας της παράταξης" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παν. Μπεγλίτης.
Προσερχόμενος στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο στόχος όλων είναι η σταθερότητα. "Κάθε πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σε αυτό συντείνει. "Αυτή τη σταθερότητα την εγγυόμαστε", σημείωσε.
"Σε αυτές τις σύσκολες στιγμές πρέπει να σταθούμε απέναντι με πνεύμα ενότητας. Πρέπει να δώσουμε λύση και διέξοδο στην κρίση, όλοι μαζί με τον πρωθυπουργό να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή", σημείωσε από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Καστανίδης. Πηγή: enet.gr