ΜΕ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με φωνασκίες αντέδρασαν οι Βρετανοί συνδικαλιστές στις προειδοποιήσεις του υπουργού Εμπορίου της χώρας Βινς Κέιμπλ πως εάν η οικονομική ζημιά από τις απεργίες ενταθεί -θέμα που προς το παρόν «δεν τίθεται»- η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο για τις απεργιακές κινητοποιήσεις...
Μιλώντας σε εκπροσώπους του GMB τη Δευτέρα, ενός από τα μεγαλύτερα βρετανικά συνδικάτα, ο Βινς Κέιμπλ ανέφερε πως ο «αριθμός των απεργιών παραμένει ιστορικά χαμηλός, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Χάρη σε αυτό το γεγονός και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση, τα επιχειρήματα υπέρ της σκλήρυνσης της νομοθεσίας για τις απεργίες δεν είναι πειστικά».
«Όμως εάν η κατάσταση αλλάξει», συνέχισε, «και οι απεργίες προκαλέσουν κοινωνικές και οικονομικές ζημιές, οι πιέσεις για να επέμβουμε θα ενταθούν».
Η προειδοποίηση αυτή προκάλεσε εντονότατες αποδοκιμασίες από πολλούς εκπροσώπους του συνδικάτου, οι οποίοι διέκοψαν αρκετές φορές την ομιλία του υπουργού ή έφυγαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην ερχόμενη περίοδο «απαιτείται ψυχραιμία από όλες τις πλευρές» ανέφερε ο Κέμπλ, λέγοντας πως η αναθεώρηση της νομοθεσίας είναι κάτι που τόσο τα συνδικάτα «όσο και εγώ ο ίδιος θα προτιμούσαμε να αποφευχθεί».
Τα μέλη του GMB όμως δεν πείστηκαν και έκαναν λόγο για συκεκαλυμμένες απειλές της κυβέρνησης: «Η δρακόντειας λογικής κίνηση είναι προσβολή για όλους τους εργαζομένους» ανέφερε χαρακτηριστικά στον Guardian ο Πολ Κένι, γενικός γραμματέας του συνδικάτου.
Την στήριξή του στις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου εξέφρασε και ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όζμπορν: «Ο Βινς εννοεί πως εάν μπούμε σε έναν κύκλο καταστροφικών απεργιών, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την στάση μας» δήλωσε, με την επισήμανση πως ευελπιστεί πως η κυβέρνηση δεν θα φτάσει σε τέτοιο σημείο.
Από πέρυσι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έρχεται αντιμέτωπος με εκκλήσεις μέσα από την ίδια την παράταξή του να σκληρύνουν το πλαίσιο για τις απεργίες, το οποίο τα συνδικάτα επικρίνουν, ήδη από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, ως ιδιαίτερα περιοριστικό. Πηγή: tanea.gr