EUROGROUP ΚΑΛΕΙ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Νέα τροπή παίρνει η "ευρωπαική επιχείρηση" αντιμετώπισης της ελληνικής οικονομικής κρίσης καθώς για πρώτη φορά καλείται στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin η τρόικα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο έλεγχος στην Αθήνα. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα η τρόικα επρόκειτο να ανακοινώσει τα συμπεράσματα της στις 18 του μηνός, την ερχόμενη Τετάρτη, κι εν συνεχεία να ανακοινωθούν τα διορθωτικά μέτρα για τον προυπολογισμό του 2011 και οι δράσεις για την υλοποίηση του μεσοπ΄ροθεσμου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας...
Ομως οι εξελίξεις φραίνεται ότι τρέχουν κι όπως σημειώνουν οικονομικοί κύκλοι ίσως πλέον απαιτείται "πολιτική βούληση" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο (διεύρυνση ελλειμάτων, καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών) αλλά και για την καταβολή της πέμπτης δόσης της βοήθειας των 12 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί τον Ιούνιο.
Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύουν την πρόσκληση των τεχνοκρατών της τρόικας των Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) για τις Βρυξέλλες οι οποίοι ήδη αναχώρησαν από την Αθήνα, προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που ξεκινά απόψε.
Επισήμως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και τις πρόσθετες δεσμεύσεις, τα αναγκαία μέτρα, για ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τα στελέχη της τρόικας θα ενημερώσουν τους τους προϊσταμένους τον επίτροπο κ. Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ για την πρόοδο υλοποίησης του Μνημονίου και κυρίως για τις προβολές που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με ορίζοντα το 2015.
Ωστόσο δεν παέυει να είναι η πρώτη φορά που οι "επιτηρητές" μιας χώρας συμμετέχουν σ΄αυτές τις λεπτές πολιτικές διεγαρσίες που ενδέχεται να οδηγήσουν στην απόφαση για ένα "νέο δάνειο" το οποίο ασφαλώς θα συνοδεύεται κι από ένα "νέο μνημόνιο" για την Ελλάδα.
Εξι δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη "φούσκωσαν" τα ελλείματα
Τα ταμειακά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Αθήνα, ενόψει των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στο τέλος Μαρτίου, που δεν εξοφλήθηκαν μέσα στο όριο των 90 ημερών, ξεπέρασαν στο τέλος Μαρτίου τα 6 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου και 5,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010.
Το έλλειμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση ήταν στο τέλος Μαρτίου 7,3 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τέλος του περασμένου έτους τα ταμεία χρειάστηκαν πρόσθετες επιχορηγήσεις 917 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβάλουν συντάξεις. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών "για λόγους εναρμόνισης των λογιστικών εγγραφών μεταξύ όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έχει αφαιρεθεί ποσό 917 εκ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους του Ιανουαρίου 2011. Το ποσό αυτό αφορά σε επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έγιναν στο τέλος του Δεκεμβρίου για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου (δεδομένου ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται) και καταγράφηκαν στα έξοδα του Ιανουαρίου".
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις
Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3845/2010 και 3871/2010. Καταρτίζονται σε ταμειακή βάση και αποτελούνται από τα έσοδα, τα έξοδα, το αποτέλεσμα (έλλειμμα ή πλεόνασμα) και τη χρηματοδότηση του ελλείμματος ή τη διάθεση του πλεονάσματος. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν ενοποιημένα σε επίπεδο κάθε υποτομέα και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης.
Οι μεγαλύτερες υποχρεώσεις 2,2 δισ. ευρώ προέρχονται από τα ταμεία, ακολουθούν τα νοσοκομεία με χρέη 1,66 δισ. ευρώ κι αυτή τη φορά προστέθηκαν και τα υπουργεία με υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ. Οι ΟΤΑ οφείλουν 700 εκατ. ευρώ. Πηγή: tovima.gr