Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΤΡΟΙΚΑ: ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ "ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ" ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Αδύνατη είναι, κατά τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας, η μείωση του ελλείμματος από τα 24,1 δισ. ευρώ στα 16,8 δισ. ευρώ, που είναι και ο στόχος του Μνημονίου για το 2011. Προβλέπουν έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ, από 7,4%, τονίζοντας πως, ακόμη και αν επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση τη μείωση του ελλείμματος, θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία θα έφταναν σε ύψος τα 10 δισ. ευρώ...

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, που αφορούν στην έως τώρα πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και το σχεδιασμό, που τους παρουσίασε την Πέμπτη (05/05) το οικονομικό επιτελείο, το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας σημείωσε, ότι η λήψη νέων μέτρων σε τέτοιο ύψος θα είχε ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση και την παράταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Τεκμηριώνοντας τη θέση τους τα στελέχη της τρόικας σημείωσαν ότι πολλά από τα προγραμματισμένα μέτρα του μνημονίου παρουσιάζουν καθυστέρηση και εξ αυτού έχουμε παρέκκλιση και στα έσοδα και στις δαπάνες.

Συγκεκριμένα:

* Το ενιαίο μισθολόγιο ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί από τα μέσα του χρόνου φαίνεται ότι παίρνει αναβολή για το τέταρτο τρίμηνο ή τις αρχές του 2012. Η καθυστέρηση εφαρμογής του αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ.

* Η καθυστέρηση στις αλλαγές των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, κυρίως του ΟΣΕ αλλά και των εταιρειών συγκοινωνιών της Αθήνας και η καθυστέρηση της αξιοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των περιουσιακών τους στοιχεία αυξάνει τις ανάγκες χρηματοδότησης, είτε από επιχορήγηση, είτε από δανεισμό κατά 400-450 εκ. ευρώ.

* Τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν για άλλη μια φορά να γίνουν αιτία νέων ελλειμμάτων, αφού μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ εμφανίζονται να έχουν απορροφήσει περίπου το 45% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

Με αυτό το δεδομένο εκτίμησαν ότι θα κλείσουν το χρόνο με έλλειμμα περίπου 1,3-1,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 600 εκ. ευρώ θα αφορούν το ΟΑΕΕ και τα 700 εκ. ευρώ το ΙΚΑ.

Από την πλευρά τους οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν, ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής για φέτος θα καλυφθεί από την καλύτερη απόδοση των ήδη υφιστάμενων μέτρων.

Ελαστικά ωράρια και αύξηση στα έτη συμβάσεων ορισμένου χρόνου

Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, µε ελαστικά ωράρια και αύξηση από τα δύο χρόνια στα τρία για τις συµβάσεις ορισµένου χρόνου, χωρίς εργασιακά δικαιώµατα, ζητά η τρόικα για τον ιδιωτικό τοµέα, ενώ ζήτησαν πλήρη μελέτη για το κόστος εργασίας στην Ελλάδα.

Μεταξύ των στελεχών της Τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών συµφωνήθηκε η λήψη µέτρων µε στόχο τη δραστική µείωση του χρόνου που απαιτείται για την σύσταση επιχειρησιακού σωµατείου, που σήµερα φθάνει τους 8 - 10 µήνες.

Όπως σημειώνει το "Βήμα" (06/05), τα ευέλικτα ωράρια έχουν θεσµοθετηθεί, αλλά στην πράξη δεν εφαρµόζονται σύµφωνα µε τον νόµο.

Με βάση τα ισχύοντα, επιτρέπεται για µία χρονική περίοδο (περίοδος αυξηµένης απασχόλησης) ο εργαζόµενος να απασχολείται 2 ώρες την ηµέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του µικρότερου συµβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδοµάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας µιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος µειωµένης απασχόλησης).

Αντί της παραπάνω µείωσης των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόµενο ανάλογη ηµερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασµός µειωµένων ωρών και ηµερών ανάπαυσης.

Με βάση τα ισχύοντα, το χρονικό διάστηµα των περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης δεν µπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 4 µήνες τον χρόνο που όµως θεωρείται, µικρό χρονικό διάστηµα, απότην τρόικα που πιέζει να γίνει εξάµηνο.

Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ειδικών, στην αγορά εργασίας έχει πλέον παγιοποιηθεί καθεστώς ζούγκλας: Ετσι, οι µετατροπές των συµβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής και εκ περιτροπής εργασίας οδηγούν σε µείωση στους µισθούς των εργαζοµένων. Πηγή: cosmo.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com