ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΕ «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ» ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ;
Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχημένη σχέση; Πολλοί θα πουν ο αμοιβαίος σεβασμός, η ειλικρίνεια, το πάθος, η εμπιστοσύνη. Κάποιοι άλλοι θα προσθέσουν τους κοινούς στόχους, μια κοινή φιλοσοφία για τη ζωή ενώ κάποιοι θα διαφωνήσουν και θα πουν ότι η αγάπη είναι το πιο σημαντικό και όλα τα άλλα βρίσκονται…
Ζευγάρια διαφορετικά… Ζευγάρια με διαφορά ηλικίας, ζευγάρια με διαφορά κουλτούρας, θρησκείας. Τι γίνεται λοιπόν, όταν κάποια ζευγάρια δεν έχουν «κοινή πραγματικότητα» αλλά παρ΄όλα αυτά αποφασίζουν να μείνουν μαζί. Είναι καταδικασμένα ή τελικά η αγάπη αρκεί;
Μια διαφορετική ματιά στη ζωή:
«Είμαι 30 και εκείνος είναι 22. Θα με θέλει όταν είμαι 40 και εκείνος 32; Και αν θελήσω να κάνω παιδιά τι γίνεται; Για μένα ο χρόνος μετρά, για εκείνον όχι», «Πως θα με αντιμετωπίσουν οι φίλοι μου όταν δουν ότι η κοπέλα μου είναι από άλλη χώρα»; «Και τα παιδιά μας; Τι θρήσκευμα θα έχουν»;
Να μερικές ερωτήσεις που προκύπτουν σε αυτές τις σχέσεις που είναι απαραίτητο να συζητηθούν ανοιχτά με το/τη σύντροφο μας και να μη μπαίνουν «κάτω από το χαλί». Αν η ειλικρίνεια είναι σημαντική για μία σχέση τότε δεν θα πρέπει ο φόβος για τις απαντήσεις που θα πάρουμε να μας καθηλώσει και να μην ρωτήσουμε καν!
Να κάποιες ερωτήσεις που θα οδηγήσουν σε μία παραγωγική και γόνιμη συζήτηση:
Σκέφτεσαι το γάμο ή να αποκτήσουμε παιδιά;
Πως νοιώθεις όταν οι φίλες σου σχολιάζουν το γεγονός ότι είμαι «μικρότερος» σου;
Τι σκέφτεσαι για το θρήσκευμα των παιδιών μας;
Τι γίνεται αν αντιμετωπίσουμε ρατσιστικά σχόλια ή ειρωνεία εκ μέρους κάποιων ανθρώπων;
Έχουμε πραγματικά διαφορετική οπτική γωνία για τη ζωή και τους στόχους;
Διαφορετικές αξίες
Συζητήστε μεταξύ σας για τις αξίες που έχετε ως άνθρωποι στη ζωή. Ανταλλάξτε ιδέες και δείτε που βρίσκεται κοινά στοιχεία. Αν προκύψουν διαφορές λόγω της «διαφορετικής σας κατάστασης» βρείτε το κοινό στοιχείο που σας ενώνει. Αν δεν υπάρχει… αυτό μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε σχέση οπότε δράστε αναλόγως!
Ξεφορτωθείτε τα «πρέπει»
Ανακαλύψτε τα στερεότυπα που πιθανόν εσείς οι ίδιοι έχετε και μη «προβάλλετε» τους δικούς σας φόβους στον/στην σύντροφό σας. Μπορεί στο παρελθόν να κρίνατε αρνητικά κάποιες σχέσεις εξ αιτίας της «διαφορετικότητας» και τώρα που είστε μέσα στο χορό… να μην ξέρετε πώς να χορέψετε.
Ρωτήστε λοιπόν τον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:
Τι θεωρώ σημαντικό σε μία σχέση;
Πως νοιώθω εγώ που είμαι με κάποιον/κάποιαν μικρότερη/μικρότερο μου;
Τι φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί;
Με απασχολεί τι λένε οι συγγενείς και οι φίλοι μου επειδή είναι από άλλη χώρα/θρησκεία;
Πως νοιώθω εγώ για την άλλη χώρα/θρησκεία/ηλικία;
Πόσα στερεότυπα φέρνω εγώ μέσα στη σχέση και την εμποδίζω να ανθίσει;
Αλλά και άλλες εξίσου σημαντικές:
Περνάω καλά σε αυτή τη σχέση;
Νοιώθω να με αντιμετωπίζει ο/η σύντροφος μου με αγάπη, σεβασμό και στοργή;
Επικοινωνούμε καλά;
Διασκεδάζουμε;
Καυγαδίζουμε με σεβασμό;
Αν στις παραπάνω ερωτήσεις οι απαντήσεις είναι θετικές αλλά εσείς δεν νοιώθετε να απολαμβάνετε τη δική σας σχέση εξ αιτίας της «διαφορετικότητας» της και φοβάστε συνεχώς για το μέλλον χάνετε ένα υπέροχο παρόν.
Ναι αλλά θα πετύχει;
Ποιος μπορεί να το πει αυτό, για οποιαδήποτε σχέση; Η απάντηση βρίσκεται στα μέρη του ζευγαριού. Του κατά πόσο είναι πρόθυμοι να δουλέψουν υπέρ της σχέσης, να κοπιάσουν και να προσπεράσουν τα όποια προβλήματα προκύψουν. Η «κοινή» ή η «διαφορετική» πραγματικότητα λίγο μετρά τελικά αν ο ένας ή και οι δύο άνθρωποι «εγκαταλείψουν» τη σχέση πριν προσπαθήσουν για αυτή.
Ας μην ξεχνάμε τελικά ότι, ερωτευόμαστε το άτομο. Όχι την ηλικία του/της, τη θρησκεία του/της ή τη χώρα του/της. Και όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, παίρνουμε ένα ρίσκο χωρίς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα!
(Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας) Πηγή: kala-nea.gr