ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
Δύο 24ωρα μετά τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν από Αμερικανούς πράκτορες, σε άκρως μυστική επιχείρηση βορείως του Ισλαμαμπάντ, ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι επιχειρεί με άρθρο του στην Washington Post να πείσει ότι η χώρα του δεν γνώριζε ότι στο έδαφός της κρυβόταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα...
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κοινή γνώμη συμφωνεί με τον χειρισμό της υπόθεσης, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται την Πέμπτη να επισκεφθεί το «Σημείο Μηδέν». Όσον αφορά στη γυναίκα που σκοτώθηκε στη διάρκεια της επέμβασης των Αμερικανών κομάντο στην πολυτελή έπαυλη στο Αμποταμπάντ, ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι πρόκειται για τη σύζυγο του Μπιν Λάντεν.
Η αποκάλυψη ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κρυβόταν κοντά στο Ισλαμαμπάντ έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Πακιστάν. Ο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι η χώρα του είναι ίσως το μεγαλύτερο θύμα της τρομοκρατίας. Όπως σημειώνει, το Πακιστάν δεν υπήρξε ποτέ εστία φανατισμού, όπως πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν.
Στο σημείο αυτό μιλά για «σπέκουλα», που ναι μεν δημιουργεί «μεγάλες ειδήσεις», αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όπως και η Αμερική, έτσι και το Πακιστάν μάχεται κατά της τρομοκρατίας, σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει πληρώσει ακριβό τίμημα για τη στάση της αυτή.
Σύμφωνα με τον Ασίφ Αλί Ζαρνταρί, το Πακιστάν έχει γίνει επανειλημμένα στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων και οι νεκροί Πακιστανοί στρατιώτες ξεπερνούν σε αριθμό της απώλειες του ΝΑΤΟ. «Δύο χιλιάδες αστυνομικοί και 30.000 αθώοι πολίτες έχουν χαθεί» επισημαίνει, διαμηνύοντας όμως πως η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται από τις απειλές της Αλ Κάιντα.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο πρόεδρος του Πακιστάν διαψεύδει ότι συνεργάστηκαν οι πακιστανικές υπηρεσίες και δεν εξηγεί πώς ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είχε καταφέρει να κρύβεται κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
«Αν και τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν μια κοινή επιχείρηση, μια δεκαετία συνεργασίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν οδήγησε τελικά στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και στην εξάλειψη της απειλής που όλο αυτό το διάστημα συνέχιζε να αποτελεί για τον πολιτισμένο κόσμο» γράφει.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του CNN στο Ισλαμαμπάντ, η αίσθηση που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα είναι ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θέλει να κλείσει η υπόθεση, καθώς πολλοί Πακιστανοί νιώθουν αμήχανα για το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν στη χώρα τους.
Ζωντανή η σύζυγος του Μπιν Λάντεν
Η γυναίκα που σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης των Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετο του Αμποταμπάντ δεν είναι τελικά μία από τις συζύγους του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε την πληροφορία αυτή, λέγοντας πως η σύζυγος του ηγέτη της Αλ Κάιντα τραυματίστηκε αλλά δεν σκοτώθηκε από την επίθεση των Αμερικανών πρακτόρων.
Νωρίτερα, ο Τζον Μπρέναν, κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα τρομοκρατίας, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση ήταν μία από τις συζύγους του Μπιν Λάντεν και χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, ίσως και εθελοντικά, κατά την ανταλλαγή πυρών.
Στο «Σημείο Μηδέν» ο Ομπάμα
Όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί στο «Σημείο Μηδέν» στο Μανχάταν, εκεί που άλλοτε υψώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι και θα συναντηθεί με μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι η πλειονότητα των Αμερικανών συμφωνεί με την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Το 79% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τη σωστή απόφαση, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 14% και το 7% δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα. Ωστόσο, μόνο το 25% απάντησε ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν σε αντίθεση με 59% που δεν αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.
Το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι την επιτυχία πρέπει να καρπωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το 13% ο προκάτοχός του στην προεδρία, ο Τζορτζ Μπους. Περίπου 50% απάντησαν κανένας από τους δύο. Επίσης, το 51% απάντησε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν αλλάζει την άποψη για την διακυβέρνηση του Ομπάμα.
Πάντως, το 29% απάντησε ότι τώρα βλέπει πιο θετικά τον Αμερικανό πρόεδρο, το 13% πολύ πιο θετικά και το 7% λιγότερο θετικά από πριν. Το 43% εκτιμά ότι ο Ομπάμα χειρίζεται σωστά το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ το 26% πιστεύει το αντίθετο. Το 31% δεν είναι βέβαιοι. Πηγή: in.gr