Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Η απόκλιση στο έλλειμμα που αναμένεται να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,6 δισ. ευρώ) για το 2011, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι αποκρατικοποιήσεις, θα απασχολήσουν την σημερινή πρώτη ημέρα της ηγεσίας των ελεγκτών της τρόικας με τους υπευθύνους της οικονομικής πολιτικής...

Η εξέταση από τους κ.κ. Πολ Τόμσεν ΔΝΤ Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (Ε.Ε.) αυτή της φορά θα γίνει κάτω από τα πρίσμα της συνολικής αναθεώρησης του μνημονίου με νέο χρονοδιάγραμμα και νέους στόχους. Το σημερνό μνημόνιο θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη του νέου κειμένου. Τούτο υπό την έννοια ότι πριν οριστούν νέα μέτρα θα πρέπει να μπει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όσων μεταρρυθμίσεων καθυστερούν μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ συμπλήρωσαν μέσα το τελευταίο τριήμερο το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής τους για την υλοποίηση του μνημονίου. Σε πραγματικές συνθήκες, αν δεν υπήρχε η πολιτική δέσμευση για οικονομική στήριξη προς τη χώρα μας η έκθεση αυτή θα οδηγούσε σε αναστολή των επομένων δόσεων του δανείου και κατά συνέπεια σε χρεοκοπία.

Οι ελεγκτές κάνοντας μια προβολή μέχρι και τα τέλη του χρόνου υπολόγισαν ότι ο στόχος του ελλείμματος αναμένεται να είναι 2% του ΑΕΠ μεγαλύτερος από την αρχική πρόβλεψη φτάνοντας το 9,4% του ΑΕΠ από 7,4% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Κάτι τέτοιο σημαίνει πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 5-5,5 δισ. ευρώ φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα έχουν σταματήσει ή ακολουθούν ρυθμό χελώνας ενώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ένα χρόνο μετά την υιοθέτηση του μνημονίου είναι ακόμη «σχέδιο».

Στις ανεπίσημες συνομιλίες τους με το ελληνικό επιτελείο έχουν ήδη προτείνει παράταση του μνημονίου για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε το πρόγραμμα να καταστεί βιώσιμο και εφαρμόσιμο.

Οι έλεγχοι

Κατά τα λοιπά η αξιολόγηση και η αναθεώρηση των στόχων του νέου μνημονίου που θα οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τους όρους αλλά και τα χρονοδιαγράμματά του από την σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα περιλαμβάνει το έλεγχο εκ μέρους της τρόικας σε τρείς κύκλους.

Ο πρώτος είναι σταθερή και βιώσιμη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων που πάσχουν από μεγάλη υστέρηση από την αρχή του χρόνου κατά ένα μέρος λόγω της φοροδιαφυγής και κατά ένα άλλο μέρος λόγω της ύφεσης της οικονομίας.

Η ανακοίνωση του τριετούς σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει 11,8 δισ. ευρώ προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα ενώ το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 3,5 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποδείξει ότι η διαφορά των 8,3 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμη.

Στο σκέλος των δαπανών θα εξεταστεί για πολλοστή φορά η πορεία των οικονομικών των φορέων της γενικής Κυβέρνησης οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν τεράστιες αποκλίσεις σε σύγκριση με τους στόχους Τι μεγάλο πρόγραμμα εντοπίζεται πλέον σ τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ και λιγότερο στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται σε τροχιά συγχωνεύσεων

Ο δεύτερος κύκλος είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Τα στελέχη της τρόικας θα ζητήσουν να μάθουν το βαθμό ωριμότητας για την αποκρατικοποίηση εισηγμένων και μη εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο πρόγραμμα αλλά και την διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν έμαθαν ότι όλα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Ο τρίτος κύκλος είναι το σχέδιο για την μείωση του δημοσίου τομέα τόσο σε αριθμό φορέων όσο και προσωπικό και μισθολογικό κόστος το οποίο φαίνεται χωλαίνει. Στον «Καλλικράτη» που τα πράγματα έχουν ρυθμιστεί από την κεντρική διοίκηση έχουν δήμους με άδεια ταμεία που απειλούν με νέα ελλείμματα, στην εκπαίδευση και τα νοσοκομεία η πρόοδος είναι αργή, ενώ στην συγχώνευση των εφοριών υπάρχουν ακόμη μόνο εξαγγελίες.

Από την άλλη οι συγχωνεύσεις στο δημόσιο αναμένεται σύμφωνα με τα στοιχεία της τρόικας να εξοικονομήσουν την περίοδο 2011-2015 περίπου 7,5 δσι. ευρώ.

Τα στελέχη της τρόικας θα ζητήσουν να πληροφορηθούν την υλοποίηση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και τα νομοσχέδια που θα περιόριζαν την γραφειοκρατία ειδικά στη σύσταση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Ο δημόσιος τομέας και το μισθολόγιο

Θέμα για την τρόικα στην ίδια κατεύθυνση αποτελεί και εάν το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο μπορεί να έχει κάποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφού ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά ενώ και οι μισθολογικές περικοπές στις ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις έχουν αποτέλεσμα υποδεέστερο του αναμενομένου.

Παρόλα αυτά από το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο αλλά και ένα ενιαίο μισθολόγιο στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά την τρόικα μπορούν να εξοικονομήθουν περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Μαζί με το δημόσιο τα στελέχη της τρόικας θα ζητήσουν από σήμερα να μάθουν και την πορεία υλοποίησης του αποπληθωρισμού των μισθών του ιδιωτικού τομέα με την μορφή της επέκτασης του θεσμού των επιχειρηματικών συμβάσεων. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com