«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ 78 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Η πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε και τυπικά το πακέτο βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος. Ο κ. Σάντος είπε ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% το 2011 και το 2012, κάτι που δείχνει λογικό λόγω των φοροεπιβαρύνσεων και των περικοπών που προβλέπονται στη συμφωνία με την τρόικα...
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα αυξηθούν οι φόροι κατανάλωσης και όχι του εισοδήματος. Το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2013, για να ακολουθήσει πτωτική πορεία στη συνέχεια.
«Στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση», είπε σε συνέντευξη τύπου.
Η ανεργία προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 11% σήμερα στο 13% το 2013.
Το πακέτο στήριξης θα διαρκέσει τρία χρόνια και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, «είναι καλύτερο από τα αντίστοιχα προγράμματα των άλλων χωρών».
Το πακέτο προβλέπει και στήριξη για τις πορτογαλικές τράπεζες, ύψους 12 δισ. ευρώ.
Στόχος του προγράμματος για το 2010 είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 5,9% του ΑΕΠ, για το 2012 να πέσει στο 4,5% και το 2013 να έχει φτάσει στο 3%.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος είναι πιο «ελαστικοί» από τους αρχικούς στόχους της Λισαβόνας για μείωση στο 4,6% φέτος και 2% το 2012, την στιγμή που το 2010 το έλλειμμα έφτασε το 9,1%.
Το ΔΝΤ υπέγραψε συμφωνία για τη χορήγηση 26 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο στο τμήμα του δανείου που αναλογεί στο Ταμείο θα είναι 3,25% για τα πρώτα τρία χρόνια και 4,25% στη συνέχεια.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούργκεν Κρέγκερ δήλωσε, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Λισαβόνα, ότι η συμφωνία θα θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση της πορτογαλικής οικονομίας.
Ο κ. Κρούγκερ είπε ότι το ύψος του επιτοκίου θα αποφασισθεί στο Ecofin της 16ης Μαΐου, αλλά, πρόσθεσε, θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα κυμαίνονται κάπως χαμηλότερα από τις 200 μονάδες βάσης επί του κόστους δανεισμού του EFSF που ισχύει για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Η εφαρμογή του σχεδίου στήριξης της Πορτογαλίας θα απαιτήσει την καταβολή «σημαντικών προσπαθειών», υποστήριξαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τονίζοντας την προθυμία των πορτογαλικών αρχών να το εφαρμόσουν με «κοινωνικά ισορροπημένο» τρόπο.
Φινλανδικό μπλόκο στη βοήθεια;
Πάντως, η έγκριση της βοήθειας από τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να γίνει με πολλά εμπόδια, καθώς το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» απειλεί με μπλόκο.
Ο Φινλανδός πολιτικός, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και διεκδικεί συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, επέμεινε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, στην πάγια θέση του για τη δανειακή ενίσχυση των «προβληματικών οικονομιών» της Ευρωζώνης.
«Τα προγράμματα διάσωσης δεν είναι λειτουργικά. Είναι ζήτημα χρόνου να κηρύξει πτώχευση κάποια από τις χώρες που έχει λάβει βοήθεια από την ΕΕ. Βλέπουμε ήδη τι γίνεται στην Ελλάδα», σημείωσε.
Αναφορικά με την Πορτογαλία, επαναδιατύπωσε την αντίθεσή του στη συμμετοχή της χώρας του στο πακέτο βοήθειας.
«Αν όμως η πλειοψηφία των μελών του (φινλανδικού) κοινοβουλίου υπερψηφίσει τη βοήθεια, θα το αποδεχτούμε. Έτσι είναι η δημοκρατία. Όμως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του κόμματός μας», τόνισε ο Φινλανδός πολιτικός.
Οπως έχει γίνει γνωστό, το κοινοβούλιο της χώρας θα ψηφίσει σχετικά με τη συμμετοχή στο μηχανισμό διάσωσης της Πορτογαλίας πριν τις 16 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin). Πηγή: in.gr